Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern, în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile moldovenești îi vor oferi garanții de securitate și de survolare a spațiului aerian al tuturor țărilor de tranzit.

----------

Iulian Chifu, pentru Deschide.MD

Consider că e un pas important înainte, care vine să marcheze o perioadă extrem de lungă în care declarațiile lui Dmitri Rogozin au fost excesive și îndreptate întotdeauna împotriva autorităților legitime de la Chișinău. Încă de la numirea sa ca reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru conflictul nistrean și co-președinte al comisiei inter-guvernamentale Republica Moldova-Federația Rusă, aici s-a produs un gest de impunitate deoarece Rogozin însuși a afirmat că a fost parte în conflict, că a tras împotriva voluntarilor, polițiștilor și luptătorilor noului stat independent Republica Moldova, în timpul războiului de pe Nistru, în 1991-1992. Această realitatea trebuia corectată cumva. Acum, după ultimele ieșiri ale vicepremierului rus care a ignorat solicitarea/sugestia MAEIE de a nu face deplasarea cu această ocazie la festivități necoordonate cu Chișinăul, un asemenea gest venea în mod normal.

Acum mai trebuie ca Republica Moldova să comunice concomitent deschiderea pentru relații corecte cu Federația Rusă, cu respectarea suveranității, independenței și integrității sale teritoriale, și așteaptă numirea de către Moscova a unui înlocuitor al lui Dmitri Rogozin pentru poziția de co-președinte a comisiei interguvernamentale Federația Rusă-Republica Moldova.

UPDATE (15:40): Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării, președinte PUN: 

În sfârșit, Guvernul Republicii Moldova l-a declarat pe Dimitri Rogozin persona non grata. Un gest care trebuia făcut de mult timp și pe care nu doar eu l-am cerut de-a lungul timpului. Rogozin a reprezentat în tot acest timp întruchiparea imperialismului și a mârlăniei. Declararea lui ca indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova este o oportunitate de a reașeza relațiile cu Federația Rusă pe noi coordonate, care să respecte independența și suveranitatea Republicii Moldova, dreptul nostru de a ne alege singuri vectorul de politică externă și modelul de dezvoltare, dreptul nostru de a ne decide singuri destinul.

UPDATE (15:50): Analistul Anatol Țăranu, pentru Publika TV

Sincer vorbind eu nu m-am așteptat la un asemenea pas din partea oficialilor moldoveni, chiar dacă există suficiente probe și argumente pentru un asemenea demers din partea R. Moldova. Însă salut cu toată puterea acest demers, eu cred că demult a venit timpul ca să-i arătăm locul cuvenit sub soare pe care îl merită Rogozin și faptul că Republica Moldova demonstrează capacitatea de a avea demnitate și de a-și respecta interesele sale în relația, chiar și cu un asemenea stat cum este Federația Rusă. Rogozin prin acțiunile sale pe parcursul mai multor ani a meritat în totalmente această apreciere pe care i-a dat-o guvernarea din Republica Moldova. Și, de fapt, el a cules roadele acelei activități pe care a proriferat-o pe parcursul acestei perioade. Eu cred că lucrurile nu se reduc în exclusivitate la persoana lui Rogozin, care indiscutabil a primit o lecție, sper care îi va servi de bine pe parcurs, dar este și mai important că noi, Republica Moldova i-am dat de înțeles Federației Ruse că o asemenea atitudine care caracterizează relația unui pretins frate mai mare în raport cu un frate mai mic este inadmisibilă. Este inadmisibilă o astfel de relație între două state, chiar dacă Republica Moldova, ca influență și ca valoare economică este mult mai mică decât Federația Rusă. Și eu mai cred, că Republica Moldova va avea de plătit poliță pentru ca a dat dovadă de demnitate și că i-a cerut Federație Ruse un comportament respectuos în relația bilaterală. Iar în ultima instanță, chiar dacă vom avea anumite pierderi, iar ele sunt inevitabile cunoscând reacțiile politucului rusesc în asemenea situații, eu cred că în ultima instanță Republica Moldova are doar de câștigat . Aceste pierderi vor fi compensate prin relația noastră cu partenerii noștri din Occident, care nu pot să nu aprecieze ceea ce a făcut Guvernarea de la Chișinău.

UPDATE (15:40): Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu îl numește pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin - „individ”. În cadrul unei conferințe de presă, Candu s-a referit la declarațiile făcute în presă de Rogozin în ultimele zile.

Domnul Rogozin știa din timp poziția autorităților Republicii Moldova, că suntem împotriva evenimentului la care urma să participe și că nu este binevenit în Republica Moldova. Știa că este sub sancțiuni și că nu avea permisiune să traverseze spațiul UE. A încercat să provoace, urcându-se la bordul unui avion privat unde se aflau și alți pasageri [...] În interviul pe care l-a acordat acest individ sâmbătă, dar și astăzi, el i-a numit pe cei care au luptat la Nistru din partea Republicii Moldova - fasciști. El a numit negocierile cu Guvernul Republicii Moldova - țigăneală și multe alte expresii pe care noi nu le tolerăm și nu le acceptăm”, a declarat Candu.

Expertul în reglementare transnistreană, Oazu Nantoi, a declarat pentru Deschide.MD

E o noutate mult așteptată, ținând cont de faptul că decretul lui Dmitri Medvedev semnat în martie 2012 privind desemnarea lui Dmitri Rogozin drept reprezentat prezidențial pentru Transnistria, sfidează normele de drept internațional și suveranitatea Republicii Moldova. Rămâne deschisă întrebarea ce va urma din partea Moldovei, nu din partea Rusiei. Pe cât este Moldova capabilă să lanseze un plan de acțiuni în direcția consolidării statalității, eliminării prezenței militare rusești în stânga Nistrului, inclusiv soluționarea așa-zisului conflict transnistrean.

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a declarat pentru Deschide.MD

Este o decizie logică și evidentă. Eu personal așteptam două evenimente: sau să fie numită persona NON grata sau sa fie schimbat de Guvernul rus. Cred ca aceasta dezlegare este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla domnului Rogozin. Era mai urât pentru el dacă era sa fie schimbat de Putin.

Vom aminti că înainte de vizita eșuată a lui Rogozin la Chișinău, fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă a lansat o petiţie online privind declararea vicepremierului Federaţiei Ruse, persona non grata în Republica Moldova. Petiţia a fost semnată de mai mulţi lideri de ONG-uri.

Dmitri Rogozin ar fi trebuit să aterizeze vineri, 28 iulie 2017, pe Aeroportul Internațional din Chișinău în jurul orei 15:00, fiind invitat de președintele Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la începutul misiunii de menținere a păcii pe Nistru. Avionul cu care delegația rusă a zburat de la Moscova la Chișinău, a fost nevoit să se întoarcă la granița dintre România și Ungaria, și să revină în Rusia. Prin urmare, aeronava a aterizat la Minsk.