Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern, în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile moldovenești îi vor oferi garanții de securitate și de survolare a spațiului aerian al tuturor țărilor de tranzit.

Expertul în reglementare transnistreană, Oazu Nantoi, a declarat pentru Deschide.MD: E o noutate mult așteptată, ținând cont de faptul că decretul lui Dmitri Medvedev semnat în martie 2012 privind desemnarea lui Dmitri Rogozin drept reprezentat prezidențial pentru Transnistria, sfidează normele de drept internațional și suveranitatea Republicii Moldova. Rămâne deschisă întrebarea ce va urma din partea Moldovei, nu din partea Rusiei. Pe cât este Moldova capabilă să lanseze un plan de acțiuni în direcția consolidării statalității, eliminării prezenței militare rusești în stânga Nistrului, inclusiv soluționarea așa-zisului conflict transnistrean.

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a declarat pentru Deschide.MD: Este o decizie logică și evidentă. Eu personal așteptam două evenimente: sau să fie numită persona NON grata sau sa fie schimbat de Guvernul rus. Cred ca aceasta dezlegare este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla domnului Rogozin. Era mai urât pentru el dacă era sa fie schimbat de Putin.

Vom aminti că înainte de vizita eșuată a lui Rogozin la Chișinău, fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă a lansat o petiţie online privind declararea vicepremierului Federaţiei Ruse, persona non grata în Republica Moldova. Petiţia a fost semnată de mai mulţi lideri de ONG-uri.

Dmitri Rogozin ar fi trebuit să aterizeze vineri, 28 iulie 2017, pe Aeroportul Internațional din Chișinău în jurul orei 15:00, fiind invitat de președintele Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la inceputul misiunii de menținere a păcii pe Nistru. Avionul cu care delegația rusă a zburat de la Moscova la Chișinău, a fost nevoit să se întoarcă la granița dintre România și Ungaria, și să revină în Rusia. Prin urmare, aeronava a aterizat la Minsk.

„Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsc. Așteptați răspuns, nemernicilor", a scris Rogozin pe contul său de Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei l-a convocat pe Însărcinatul cu Afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, pentru a-i fi adus la cunoștință că Moscova declară protest hotărât împotriva României. Diplomația moscovită a subliniat că acțiunile Bucureștiului au pus în pericol „securitatea a mai bine de 160 de pasageri care e aflau în acel avion". Rusia consideră acest incident drept o provocare deliberată, care va provoca deteriorarea gravă a relațiilor bilaterale și somează autoritățile române să efectueze o anchetă minuțioasă cu prezentarea explicațiilor de rigoare.

La rândul său, Președintele Igor Dodon a declarat, într-un briefing de presă, că întoarcerea vicepremierului Rogozin din spațiul aerian UE este un "show rusofob", orchestrat de Partidul Democrat. El a mai spus că autorităţile din R. Moldova s-au pretat unui "show fără predecent" în faţa cetăţenilor.