În regiunea separatistă din stânga Nistrului, la est de localitatea Ternovca, au loc pregătiri intense pentru desfășurarea unor ample aplicații militare de „forțare” a râului Nistru de către Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) și armata transnistreană. Potrivit surselor DESCHIDE.MD, aplicațiile vor începe la data de 5 august 2017.

Aceleași surse ne-au informat că la est de localitatea Ternovca se desfășoară lucrări de amenajare a teritoriului și sunt instalate mai multe corturi. Tot acolo a fost observată o barcă cu inscripția „Rossia” și un autocamion de tip „Kamaz”, cu numere de înmatriculare ale Federației Ruse.

Efectivul concentrat la Nistru nu are semne distinctive, ceea ce face imposibilă stabilirea apartenenței militarilor la o forță sau alta.

O altă dovadă de pregătire pentru exerciții militare este tehnica indispensabilă organizării unor asemenea exerciții, care a fost adusă pe „plaja soldățească”.  

DESCHIDE.MD a scris, săptămânile trecute, că trupele ruse din regiunea transnistreană se pregătesc să exerseze forțarea Nistrului. Primii indici de organizare a unor aplicații au fost observați încă în ziua de 31 iulie, când pe malul râului Nistru, în apropiere de localitatea Ternovca, s-a stabilit prezenţa tehnicii blindate de tip ”MTLB” și a unui grup de militari cu apartenență neidentificată.

Având în vedere aceste circumstanțe, Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) şi-a la 1 august 2017 îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu pregătirile pentru desfăşurarea neautorizată a unor exerciţii militare ce prevăd „forţarea” râului Nistru şi care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

Tehnica se află în acelaşi loc unde, anul trecut, trupele militare ruse şi transnistrene au desfăşurat aplicaţii. Atunci, blindatele GOTR și ale transnistrenilor au mai desfășurat exerciții pe Nistru, "trecând" râul pentru a bloca și a lichida niște presupuși „teroriști”.

Gestul a stârnit îngrijorarea Chișinăului. Ministerul Apărării a cerut Moscovei încetarea aplicațiilor militare a armatei ruse în stânga Nistrului.