O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Alina Iancu, se va afla în vizită în Republica Moldova în perioada 1‐11 octombrie. Echipa FMI va analiza evoluțiile recente din economie, va evalua perspectivele și riscurile la nivel macroeconomic și se va informa despre progresul atins în implementarea acțiunilor lor convenite în cadrul programului susținut al FMI, transmite IPN.

Într-o declarație pentru presă, reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova, Svetlana Cerović, precizează că reprezentanții FMI vor purta discuții în contextul celor de-a șasea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă. (EFF) și evaluării a doua a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF),

Programul autorităților moldovenești, susținută de FMI prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21. decembrie 2021. În luna mai 2022 a fost majorat volumul total de credit până la circa 805 milioane de dolari SUA (594,3 milioane drepturi speciale de tragere (DST)). Circa 608 milioane de dolari (449,1 milioane DST) au fost deja debursați. În afară de aceasta, în decembrie 2023 a fost aprobat un program nou, susținut prin mecanismul de finanțare RSF, în valoare de 175 de milioane de dolari (129,4 milioane DST), din care au fost deja debursați 44 de milioane de dolari ( 32,3 milioane DST).

Finanțarea în baza Mecanismului extins de creditare prevede o rata anuală a dobânzii de zero la sută, o durată de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar finanțarea în baza Mecanismului de finanțare extinsă prevede o rata anuală a dobânzii. egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o muncă de grație de patru ani și jumătate. Finanțarea în baza Mecanismului de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate are un rambursare de 20 de ani și o perioadă de grație de zece ani și jumătate, pe termenul căreia nu se achită suma principală.