Occidentul poate investi miliarde de dolari în infrastructura autonomiei găgăuze, dar rezultatul va fi zero atât timp cât localnicii sunt influențați de propaganda Rusiei. Declarația a fost făcută de analistul politic Ruslan Șevcenco în cadrul emisiunii „Dialog Deschis”.

Analistul a evidențiat că majoritatea absolută a găgăuzilor, estimată la 85-90%, continuă să fie fidelă Rusiei, iar acest fenomen nu s-a schimbat semnificativ de la începutul anilor '90.

Principalul motiv rămâne și este ideologic. Puteți să băgați miliarde de euro și dolari, dar atâta timp cât populația rămâne sub influența propagandei Rusiei, rezultatul va fi zero. Indiferent de câți kilometri de drumuri și spitale construiți, oamenii vor rămâne fideli Rusiei. De aceea, principalul obiectiv trebuie să fie lupta cu propaganda rusă” a notat Șevcenco.

Acesta a subliniat că, din păcate, acest lucru nu s-a realizat în ultimele trei decenii, afirmând că „de soluționarea acestei probleme depinde și viitorul european al Moldovei.”

Analizând percepția asupra ajutoarelor externe, Șevcenco a menționat:

Ei recunosc acest ajutor din partea Occidentului și își bat joc de el. Mi-au spus direct mulți că ce au dat europenii pentru drumuri s-au stricat deja, pentru niște clădiri care s-au deteriorat, și așa își bat joc.

În plus, el a subliniat reacția negativă a unor cercetători locali față de discuțiile despre UE: „Chiar și reprezentanții Centrului de cercetări științifice mi-au spus să nu vorbim despre UE pentru că toți vor râde de noi.”

Șevcenco a concluzionat că propaganda rusă este conștientă de ajutoarele semnificative oferite de Occident autonomiei, însă încearcă să distorsioneze și să minimizeze contribuțiile UE la dezvoltarea regiunii.