Atenționarea ambasadorului rus în Republica Moldova, Farit Muhametșin, de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în legătură cu participarea artiștilor și delegațiilor oficiale ale Federației Ruse la manifestațiile din stânga Nistrului, reprezintă doar poziția unui partid politic și are puțin în comun cu interesele Republicii Moldova. Declarația aparține președintelui Igor Dodon.

„Poziția MAEIE în legătură cu vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova – aceasta este poziția doar a unui partid politic și are puțin în comun cu interesele Republicii Moldova”, a notat Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Dodon condamnă trecerea operațiunii de pacificare sub mandat internațional, precizând că MAEIE nu ia în calcul „realitățile în acest sens”.

Potrivit lui Dodon pentru modificarea operațiunii de pacificare este nevoie de progrese considerabile în procesul de reglementare transnistreană, inițierea revizuirii Acordului din 1992 semnat de către Federația Rusă și Republica Moldova, dar și alte schimbări.

De asemenea, Dodon a mulțumit părții ruse, pentru că și-a confirmat participarea la manifestațiile planificate sâmbătă.

sssssssssssssssssAmintim că Ambasadorul rus în Republica Moldova, Farit Muhametșin, a fost atenționat astăzi de MAEIE că participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă la manifestaţiile din stânga Nistrului, care vor fi consacrate aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană, ar putea prejudicia relaţiile moldo-ruse. Menționăm că Ministerul de Externe i-a înmânat, acum câteva zile, o scrisoare ambasadorului Muhametșin prin care a sugerat delegației ruse conduse de vicepremierul Dmitri Rogozin să-și anuleze venirea în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Potrivit documentului, Chișinăul a refuzat ca delegația rusă să traverseze spațiul aerian al Republicii Moldova cu avioane militare, care urmau să aterizeze atât în Capitală, cât și la Tiraspol.

De precizat că la data de 21 iulie 2017 Parlamentul a adoptat, cu votul a 61 de deputați, o Declarație privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Inițiativa a fost susținută de fracțiunile PDM, PLDM, PL și a Grupului Popular European, în timp ce comuniștii lipseau, iar socialiștii au părăsit sala de ședință în semn de protest.
 
Ulterior vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a reacţionat „obraznic” la „Declarația privind retragerea trupelor ruse din Republica Moldova”, votată în Parlament. Rogozin ne-a amintit de conflictul din 2008 din Georgia, atunci când Rusia a atacat-o în urma tentativei de a înlătura trupele ruse din Osetia de sud. Mesajul în acest sens a fost transmis prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook și Twitter: „Apropo, atunci când Georgia a atacat civilii Osetiei de sud și pacificatorii ruși, Parlamentul lor la fel au cerut retragerea trupelor ruse. Toți țin minte cum s-a terminat această situație atunci”, a menționat Rogozin.
 
La scurt timp după reacția vicepremierului rus, președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat și el declarația Parlamentului, acesta fiind considerat de speaker, drept răspuns lui Dmitri Rogozin.