Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, regretă declarațiile făcute ieri de premierul român Mihai Tudose, afirmând că „schimbarea sistemului electoral este binevenită cât timp respectă normele democratice”. Liderului PAS a scris pe Facebook că prin astfel de anunț, șeful Guvernului de la București a „încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forțele pro-Kremlin la următoarele alegeri”.

Am aflat cu regret că, în timp ce noi protestam împotriva abuzurilor unei guvernări care vrea să ne ducă pe calea dictaturii, premierul Tudose a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forțele pro-Kremlin la următoarele alegeri și care înseamnă sfârșitul democrației în Republica Moldova. O lege criticată de instituțiile europene, care introduce un sistem electoral ce a eșuat în România, Georgia și Ucraina, nu poate fi potrivită pentru Republica Moldova”, a menționat liderul PAS.

Sandu a venit și cu un apel către autoritățile române „să fie mai atenți” la evenimentele din Republica Moldova.

Am aprecia ca pe viitor reprezentanţii guvernului României să fie mai atenţi la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, să nu se lase dezinformaţi de forţe care promovează valori total opuse celor promovate de România în regiune. Să nu uite că guvernanții actuali, care se prezintă ca prieteni ai României, l-au aburcat pe Igor Dodon, cel mai mare românofob, în funcția de președinte al Republicii Moldova”, a scris liderul PAS.

----Amintim că în cadrul întrevederii de ieri cu Pavel Filip, Mihai Tudose a fost rugat de reprezentanții mass-media să comenteze decizia luată de Parlamentul de la Chișinău de a schimba sistemul electoral, lucru care a stârnit nemulțumire și din partea unor oficiali europeni. Premierul României a precizat că este un drept al Republicii Moldova să-și aleagă orice sistem consideră că e binevenit, important este să fie respectate normele democratice.

„Schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului R.Moldova. Este schimbarea unui sistem democratic cu un alt sistem democratic, deci nu este nimic ieșit din comun. Cu atât mai mult că unele țări au deja implementat acest sistem. Este ieșită din comun distorsionarea realității care a ajuns și la Bruxelles. România a modificat, și ea, de multe ori sistemele electorale, cu acel sistem unic au fost declarații tari, acum lucrurile s-au mai liniștit. Trebui să învățăm din greșeli și aici vreau să spun Guvernului de la Chișinău să explice mai bine de ce au făcut acest lucru. Atât timp, cât acest sistem respectă normele democratice, asigură un sistem în care să poată fi ales un Parlament care să asigure o stabilitate, Republica Moldova este în drept să-l aleagă”, a declarat Tudose.