Ministerul de Externe sugerează delegației ruse conduse de vicepremierul Dmitri Rogozin să-și anuleze venirea în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Sursele Deschide.MD spun că ministrul de Externe Andrei Galbur i-a înmânat astăzi ambasadorului Rusiei la Chișinău o scrisoare cu refuzul Chișinăului ca delegația rusă să traverse spațiul aerian al Republicii Moldova cu avioane militare, care urmau să aterizeze atât în capitală, cât și la Tiraspol.

Autoritățile competente din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizare a avioanelor Forțelor Aeriene Militare a Rusiei în aeroporturile din Chișinău și Tiraspol în legătură cu lipsa condițiilor necesare în acest sens, fapt despre care partea rusă a fost anunțată anterior de nenumărate ori. Partea moldovenească amintește despre lipsa mecanismului de asigurare a controlului din partea autorităților competente moldovenești asupra activității de zbor care implică folosirea aeroportului din orașul Tiraspol.

În acest context, exprimând regretul în legătura cu lipsa unui plan comun de manifestări cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, autoritățile moldovenești consideră inoportună desfășurarea unor asemenea evenimente în mod unilateral”, se menționează în document.

Ținem să precizăm că în scrisoare nu este menţionat numele lui Dmitri Rogozin, dar se poate deduce cu ușurință că mesajul îl vizează în mod implicit. Or, tot azi, președintele Igor Dodon s-a văzut cu ambasadorul rus, întâlnire la care a fost anunțată intenția lui Rogozin de a veni în Republica Moldova pentru participare la sărbătoarea dedicată celor 25 de ani de la începutul operațiunii de pacificare de pe Nistru

Mesajul din scrisoarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a fost ulterior „ambalat diplomatic” într-un comunicat de presă al instituției, în care se spune că Andrei Galbur l-a primit astăzi pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin.

Cei doi oficiali au trecut în revistă chestiunile actuale de pe agenda raporturilor bilaterale moldo-ruse. Totodată, a fost efectuat și un schimb de opinii pe marginea aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru şi modul de marcare a acestui eveniment, fără însă a oferi mai multe detalii la acest subiect.

Autorităţile moldoveneşti au anunțat partea rusă în legătură cu faptul că „aniversarea încetării conflictului armat de pe Nistru urma să fie marcată în baza unui plan comun de manifestări, or, în lipsa unui astfel de plan desfăşurarea în mod unilateral a unor atare acţiuni nu este de natură să contribuie la întărirea încrederii”.

-- Amintim că săptămâna trecută ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, a avut o întrevedere cu viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, la care cel din urmă a anunțat intenția de participare a unei delegații din Federația Rusă la sărbătoarea dedicată celor 25 de ani de la începutul operațiunii de pacificare de pe Nistru.

S-a discutat atât despre aspectele pozitive ale relațiilor moldo-ruse, cât și despre unele aspecte negative cum ar fi asigurarea de către Republica Moldova a circuitului militarilor ruși din Transnistria.

Deși nu s-a menționat la nivel oficial, Chișinăul nu permite trecerea militarilor ruși în regiunea transnistreană prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău. Acest fapt a fost confirmat recent de către șeful delegației transnistrene în cadrul Comisiei unificate de Control, Oleg Beleakov. Acesta a declarat pentru NEZAVISIMAIA GAZETA că, după ce Ucraina a denunțat acordul de tranzit a militarilor și munițiilor pe teritoriul ucrainean spre Transnistria, în 2014, și Chișinăul a început să se opună traversării frontierei prin Aeroport. Cu toate acestea, Misiunea de pacificare se suplinește din contul localnicilor care dețin cetățenie transnistreană.