Curtea Constituțională anunță despre examinarea sesizării pentru controlul constituționalității Decretului Președintelui Igor Dodon cu privire la desfăşurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes naţional pentru ziua de miercuri, 26 iulie. Decizia a fost adoptată astăzi de plenul Înaltei Curți.

Amintim că Partidul Liberal a contestat pe 3 aprilie Decretul lui Dodon cu privire la organizarea unui referendum republican consultativ care include 4 subiecte:

1. Susțineți abrogarea Legii miliardului?
2. Susțineți acordarea președintelui RM drepturi suplimentare de dizolvare a Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate?
3. Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71?
4. Susțineți sau nu studierea în instituțiile de învățământ „Istoria Moldovei”?

Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, propunerile șefului statului au caracter populist și nu vor produce efecte juridice.

Tot astăzi, în urma ședinței Biroului Permanent al Parlamentului, speakerul Andrian Candu a declarat că în funcție de hotărârea aprobată de Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) va depinde dacă autoritățile vor aloca Comisiei Electorale Centrale acele 74,7 milioane lei pentru desfășurarea plebiscitului.

Atunci când va fi decizia Curții Constituționale lucrurile se vor clarifica într-un fel sau altul. Dacă legalitatea va fi confirmată se va organiza referendumul, dacă nu – nu se va organiza. Lucrurile sunt foarte simple. Să așteptăm decizia CCM”, a menționat el.

----Precizăm că tot la data de 26 iulie începe perioada electorală pentru referendumul republican consultativ. În cazul în care CCM va confirma legalitatea referendumului autoritățile ar trebui să aloce banii fie din Fondul de rezervă al Guvernului, fie prin modificarea Legii bugetului în Parlament. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală se va afla în imposibilitatea de a desfășura referendumul.