Viceprim-ministru al Guvernului Federaţiei Ruse, copreşedintele al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, Dmitri Rogozin, vine la Chișinău la sfârșitul lunii iulie. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook după întrevederea cu ambasadorul rus, Farit Muhametșin.

Am avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin. Am discutat mai multe subiecte de actualitate vizând desfăşurarea evenimentelor comemorative, consacrate împlinirii a 25 de ani a operaţiunii pacificatoare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum şi planurile privind cooperarea în sfera umanitară. O discuţie detaliată a avut loc pe marginea vizitei în Moldova a domnului Dmitri Rogozin, viceprim-ministru al Guvernului Federaţiei Ruse, copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, preconizată prealabil pentru finele lunii iulie, curent”, a menționat șeful statului.

Un alt subiect discutat dintre cei doi a fost demararea activităţii postului vamal comun moldo-ucrainean „Cuciurgan – Pervomaisk”.

În calitatea mea de preşedinte al Republicii Moldova, am declarat că sunt categoric împotriva înrăutățirii situației pentru locuitorii Transnistriei. Am reiterat că structurile corespunzătoare ale puterii executive din Moldova vor acționa în conformitate cu legislaţia în vigoare, ca să excludă orice prejudicii economice, financiare sau de altă natură atât pentru locuitorii Transnistriei, cât şi pentru agenţii economici din regiune. Am subliniat că, în cazul apariţiei unor probleme, în scopul de a reacţiona cât mai operativ, consilierul preşedintelui Moldovei în domeniul economic va ţine mereu legătura cu partenerii din Transnistria”, a mai adăugat Dodon.

----Amintim că săptămâna trecută Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost convocat la Ministerul Externe din Rusia. În cadrul întrevederii cu viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, oficialul rus a anunțat despre intenția de participare a unei delegații din Federația Rusă la sărbătoarea dedicată celor 25 de ani de la începutul operațiunii de pacificare de pe Nistru.

Ultima dată Dmitri Rogozin a vizitat Republica Moldova în octombrie 2016.