Uniunea Europeană și Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) consideră că instituirea punctelor comune moldo-ucrainene de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean nu creează niciun obstacol în dezvoltarea economică a regiunii transnistrene. Declarația în acest sens a fost făcută de către ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Ulrike Knotz, în cadrul unei vizite la Tiraspol, unde s-a văzut cu liderul separatist, Vadim Krasnoselski, transmite novostipmr.com

Liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a ținut să reamintească că Tiraspolul a informat Ministerele Afacerilor Externe a tuturor statelor membre ale OSCE despre riscurile și consecințele instituirii punctelor de frontieră moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean.

Totodată, Krasnoselski a declarat că argumentele Chișinăului și Kievului despre contracararea contrabandei prin instituirea acestor puncte, sunt nefondate. Potrivit lui Krasnoselski, pentru cele două părți acest proiect „nu are nimic de-a face cu economia”, dar se bazează pe interese politice.

Vadim Krasnoselski, de asemenea, i-a mulțumit ambasadoarei Germaniei pentru stăruința de a influența pozitiv relațiile dintre Transnistria și Germania, dar în special pentru încurajarea desfășurării unei noi runde de negocieri în formatul „5+2” din anul trecut.

Nici de această dată, liderul separatist n-a ezitat să povestească despre acțiunile unilaterale ale Chișinăului, menite să instituie „o blocadă asupra regiunii”, dar și despre solicitarea fără răspuns către preşedintele în exerciţiu al OSCE, Sebastian Kurz, în sensul convocării unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”.

Diplomata a mai vizitat și Sovietul Suprem de la Tiraspol unde, la fel, a primit mulțumiri pentru contribuția activă la convocarea rundei de negocieri în formatul „5+2” din vara anului trecut.