Decizia Comisiei Electorale Centrale de ieri, prin care Ilan Shor, aflat în arest la domiciliu, a fost înregistrat în calitate de persoană de încredere a concurentului electoral, Inna Popenco, poate fi utilizată pentru a repeta scenariul din anul 2015, când, în cadrul alegerilor locale, omul de afaceri a fost eliberat de sub arest la domiciliu pentru a participa la scrutin.

În acest sens am solicitat opinia procurorului Anticorupție, Viorel Morari, care ne-a declarat că decizia CEC este legală, însă, în cazul lui Shor, ea vine în contradicție cu hotărârea judecătorească adoptată anterior. Potrivit lui, Ilan Shor trebuie să rămână în arest la domiciliu pentru a evita contactul cu martorii și influențarea lor.

Acceptarea de către CEC a unei solicitări privind acordarea unui potenţial drept în procesul electoral este una legală, dar în cazul lui Shor acest drept vine în contradicţie cu o hotărâre de judecată, care a fost emisă pentru a asigura buna desfăşurare a anchetei. Procurorii au argumentat necesitatea măsurii preventive de arest şi, în viziunea mea, nu s-a schimbat nicio circumstanţă care să schimbe acea decizie a instanţei privind arestul său la domiciliu. Shor trebuie să stea în arest pentru a evita contactul cu martorii şi influenţarea lor”, a declarat el pentru Deschide.MD.

Mai mult ca atât, Morari susține că, în cazul în care instanța va accepta schimbarea măsurii preventive, aceasta ar însemna că măsura de arest la domiciliu, aplicată anterior, a fost una ilegală.

În cazul în care apărarea lui Shor va cere eliberarea lui din arest la domiciuli, pentru a-şi exercita dreptul care i-a revenit prin decizia CEC, iar instanţa va accepta poziţia avocaţilor, asta va înseamna că hotărârea privind aplicarea măsurii de arest la domiciliu a fost ilegală”, a spus el.

Amintim că ieri Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat pe Ilan Shor în calitate de persoană de încredere a Innei Popenco, care candidează la funcţia de președinte al Republicii Moldova din partea Mișcării Social Politice „Ravnopravie”, condusă de Ilan Shor.

Potrivit prevederilor Codului Electoral, persoana de încredere îl „ajută pe concurentul electoral la desfăşurarea campaniei electorale, face agitaţie pentru alegerea lui, îi reprezintă interesele în relaţiile cu autorităţile publice, cu alegătorii şi cu organele electorale”. În acest sens, apărarea lui Shor poate solicita eliberarea lui Ilan Shor de sub arest la domiciliu pentru a-și desfășura atribuțiile prevăzute de legislație.