Platforma DA nu va face alianţă cu Partidul Democrat după alegerile parlamentare din 2018, a declarat astăzi, pe pagina sa de Facebook, liderul formaţiunii Andrei Năstase, care a comentat şi iniţiativa de modificare a sistemului electoral. El a taxat drept „fantasmagorii” zvonurile potrivit cărora „ar exista condiţii” în vederea unei înţelegeri politice între DA, PAS și PDM.

Platforma DA și eu, personal, nu suntem suciți cu vreo cheiță, nici din Est, nici din Vest. Suntem stăpâni și responsabili peste deciziile pe care le luăm, iar compromisuri cu penalii și, cu atât mai puțin, în interesul vreunui politician, oligarhic sau pretins-antioligarhic, pretins-pro-european, nu am făcut, nu facem și nu vom face vreodată”, a tranşat Năstase.

Liderul PPDA a subliniat că inițiativa sa de a modifica sistemul electoral proporțional a fost primită „cu răceală” de partenerii din Partidul Acțiune și Solidaritate.

Năstase a comentat după cum urmează eventualitatea unei alianţe cu democraţii:

Nu mai deranjează pe nimeni faptul că fac partizanat politic în favoarea unui politician pe care personal, împreună cu Platforma DA, în pofida unei atitudini discutabile, dar și a unor cifre reale din sondaje, atunci când PAS a respins să susțină drept candidat comun candidatul nostru, în interesul țării l-am susținut ca și candidat comun la prezidențiale – nu prin vorbe, ci prin muncă împotriva binomului hibrid. Efortul a fost poate chiar peste așteptările unora, iar un număr foarte mare de oameni din satele și orașele tuturor raioanelor țării, cutreierate de noi pe parcursul a mai bine de un an înainte de alegeri și în campanie, au mers la vot anume pentru Platforma Demnitate și Adevăr, DA fiind înscris și în buletinul de vot, pentru conformitate”.

Unele persoane, a mai spus liderul DA, refuză să înțeleagă faptul că Platforma DA „e un altfel de partid decât toate existente vreodată în Moldova [...]: o echipă unită, puternică la nivel teritorial și central, formată nu din anonimi, ci din oameni cunoscuți societații, integri și capabili să genereze adevărata schimbare în bine”.

Referindu-se la problema sistemului electoral, politicianul a făcut o aluzie transparentă la duplicitatea analiştilor care, la scenă deschisă, sub lumina reflectoarelor, fac jocul PD, iar în particular împărtăşesc adesea opinii diametral opuse:

Recent am propus opiniei publice proiectul de îmbunătățire a sistemului electoral proporțional... Politicienii democrați, dar și analiștii îndrăgostiți de ei, chiar dacă în privat le recunosc ca fiind inițiative bune, necesare, venite în interesul oamenilor, în public, la show-uri TV sau întrebați de oameni în stradă se fac că plouă și că nu văd aceste proiecte..”.

E mult mai comod – a punctat Năstase în cele din urmă – să faci analiză și să și decizi că e posibilă o alianță între Platforma DA, PAS și PDM, că ar exista și niște condiții pentru acest scenariu și tot felul de fantasmagorii. Să fie clar tuturor «reformatorilor», «democraților» și analiștilor îndrăgostiți de ei: Platforma DA și eu personal nu suntem suciți cu vreo cheiță, nici din Est, nici din Vest. Suntem stăpâni și responsabili peste deciziile pe care le luăm, iar compromisuri cu penalii, și cu atât mai puțin în interesul vreunui politician, oligarhic sau pretins-antioligarhic, pretins-pro-european, nu am făcut, nu facem și nu vom face vreodată”, a menționat el.