Așa-numitul Minister al Securităţii de la Tiraspol își trimite în mod regulat oamenii în regiunile separatiste din Estul Ucrainei și invers. Astfel, Valeri Grato - fostul bodyguard al lui Smirnov, colonel rus, instructor în Donbas, reținut săptămâna trecătă de SBU în timp ce încerca să ajungă în regiunea transnistreană - este parte a acestei operațiuni secrete. Declarațiile aparțin unui angajat al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și au fost făcute pentru tsn.ua.

„Federația Rusă și FSB încearcă să-și numească oamenii săi la funcții de conducere la așa-zisul Minister al Securităţii de Stat al Transnistriei. Unul dintre acești oameni urma să fie Valeri Gratov care a fost ales să vină în Transnistria. În anii ‘90 de ani, el a condus serviciul de securitate al liderului transnistrean, prin urmare are experiență necesară și această numire a fost una logică”, a explicat angajatul SBU.

Potrivit angajatului SBU, Valeri Gratov urma să ajungă în regiunea separatistă din stânga Nistrului, unde trebuia să desfășoare activități de spionaj împotriva Ucrainei.

 „De pe teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene se efectuează acțiuni de spionaj împotriva Ucrainei. Cu ajutorul lui Gratov, partea rusă ar fi putut obține mai multe avantaje: cum ar putea să desfășoare mai eficient activități de spionaj, cum să influențeze situația din regiunile sudice ale Ucrainei, cum se poate destabiliza situația, în primul rând în regiunea Odesa, pentru care serviciile de informații ruse au un interes special”, a mai adăugat angajatul SBU.

ssssssssssssssssssAmintim că săptămâna trecută Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a reținut la hotar cu transnistria pe colonelul Trupelor Aeropurtate ale Federației Ruse, Valerii Gratov, care a luptat în Donbas de partea separatiștilor proruși. Gratov, timp de șapte ani, a fost șeful gărzii de corp a așa-numitului ex-președinte al Transnistriei, Igor Smirnov.

ssssssssssssssssssssssAmintim că în 2014 fostul șef al așa-zisului Minister al securității din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, Vladimr Antiufeev a fost numit de insurgenții proruși din așa-zisa republică populară Donețk vice-premier, resposabil de problemele „securității de stat”.

Tot în 2014, Alexandru Karaman, care în perioada 1991-2001 a fost vicepreşedinte al autoproclamatei republici transnistrene și adjunctul lui Igor Smirnov a fost numit vicepremier al  „Republicii Populare Doneţk" (RPD), responsabil pentru organele de forţă din această regiune. Karaman este al doilea reprezentant al Tiraspolului în conducerea regiunii separatiste din Ucraina după Antiufeev.