Prim-ministrul Pavel Filip l-a anunțat astăzi pe Comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, de faptul că reformele semnalate anterior de oficialii europeni au fost luate în considerare în procesul de elaborare a Agendei de Asociere. Potrivit lui, documentul urmează să fie definitivat pe parcursul săptămânii curente.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul discuțiilor purtate, prim-ministrul a salutat participarea înaltului oficial european la reuniunea Dialogului ministerial informal al Parteneriatului Estic, găzduită de Chişinău. Șeful Executivului a precizat că prezența lui Hahn este un semnal de încredere din partea partenerilor europeni.

Prim-ministrul a remarcat că priorităţile procesului de reforme semnalate de UE au fost luate în considerare în procesul de elaborare a Agendei de Asociere, care urmează a fi definitivată pe parcursul săptămânii curente. Între timp, a fost elaborată şi semnată cea de-a doua Foaie de parcurs comună Guvern - Parlament privind agenda de reforme prioritare. Documentul conţine 59 de acţiuni cu termen de implementare până în decembrie 2017. Foaia de parcurs urmează a fi transmisă şi instituţiilor europene”, se menționează în comunicat.

Totodată, Pavel Filip și-a exprimat speranța că Summit-ul din 24 noiembrie, de la Bruxelles, va constitui un pas înainte în oferirea unei perspective generale privind aderarea Republicii Moldova la UE, care va ajuta la accelerarea implementării reformelor și la convingerea cetățenilor să acorde și mai mult credit proiectului european.

Oficialii au făcut, de asemenea, un schimb de opinii şi privind proiectul de modificare a sistemului electoral al Republicii Moldova. Prim-ministrul a menţionat că în prezent se lucrează asupra încorporării în textul legii a recomandărilor tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneţia, astfel ca să fie respectate toate normele democratice şi să fie prevenite orice tipuri de abuzuri în timpul alegerilor.

La rândul său, Johannes Hahn a spus că UE va susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova şi a încurajat autorităţile să continue implementarea reformelor care să asigure rezultate tangibile asupra nivelului de trai al populaţiei.

----Amintim că săptămâna trecută președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat despre finalizarea draftului celei de-a doua foaie de parcurs cu acțiunile prioritare ale guvernării până la finele anului 2017. Documentul, aprobat ulterior în cadrul Consiliului Coaliției, conține 8 domenii cheie:

1. Reforma Administrației Publice

2. Justiție și combaterea corupției

3. Drepturi și libertăți fundamentale

4. Guvernanță în sector financiar-bancar

5. Îmbunătățirea climatului investițional și a mediului de afaceri

6. Agricultură și siguranța alimentelor

7. Educație, cultură, știință

8. Programe sociale.