Președintele Igor Dodon va promulga Noua legea cu privire la Guvern chiar dacă anterior anunța condiționări în acest sens. Șeful statului a declarat pentru Deschide.MD că Parlamentul încă nu i-a trimis documentul pentru promulgare, dar când va ajunge la Președinție îl va semna pentru că susține reducerea numărului de ministere.

Întrebat dacă va semna și decretele de numire a unor eventuali noi membri din Cabinetul de miniștri, șeful statului ne-a declarat: „Vom examina separat fiecare candidatură propusă de premier”. 

La începutul lunii mai, Președintele a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime"că va insista ca persoanele propuse la funcțiile de ministru, la fel ca oricare alte funcții de conducere, să fie în primul rând profesioniste. De asemenea, Dodon a mai menționat că nu va accepta candidaturi propuse în baza criteriilor politice.

„Eu sunt pentru reducerea numărului de ministere, la fel cum sunt și pentru reducerea numărului de deputați. Dar sunt ferm convins că voi respinge cele mai multe candidaturi la funcțiile de ministru", a declarat atunci Igor Dodon.

Renunțarea la partajările politice ale instituțiilor subordonate Executivului a fost anunțată și de președintele PD, Vlad Plahotniuc. Partenerii de coaliție - grupul Leancă-Ghilețchi sunt, însă, de părerea că depolitizarea totală a ministerelor nu este posibilă deoarece oamenii sunt delegați în funcție nu doar pentru profesionalism, dar și pentru niște valori politice și principii doctrinare. 

Pe 27 iunie, în cadrul clubului de presă „Rezonanța socială" care s-a desfășurat la reședința de stat a președintelui din Holercani, Igor Dodon a fost întrebat de un reporter din regiunea transnistreană ce părere are despre studierea „Istoria Moldovei", dar și de statutul, în cazul federalizării, limbii moldovenești cu grafia chirilică.

-- Șeful statului i-a răspuns că sarcina sa principală este introducerea „Istoriei Moldovei" în instituțiile de învățământ. El a precizat că studierea „Istoriei Moldovei" va fi una din condițiile pentru promulgarea legii cu privire la reforma Guvernului, în caz contrar proiectul va fi blocat.

În replică, Andrian Candu a declarat că Reforma Guvernului se va realiza: „Dacă chiar ne va costa scump ceea ce spun eu acum, inclusiv o luptă politică acerbă la nivelul respectării Constituției și respectiv până la nivelul luptelor politice legate de suspendarea lui din funcție și organizarea referendumului, dar așa ceva este inadmisibil".