Comisarul pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, susține că autoritățile Republicii Moldova trebuie să pună accent pe acțiunile concrete, asumate în Foaia de parcurs, în special pe reforma în câteva domenii-cheie. Declarația a fost făcută pentru presă atunci când a fost întrebat cum apreciază declarațiile unor politicieni de la Chișinău, potrivit cărora R. Moldova ar putea depune cererea de aderare în 2018, sau 2019.

Este o decizie suverană a unei țări să depună o astfel de cerere. Totuși, în înțelegerea mea, mai important este să punem accent pe reformele necesare. Anul trecut s-a stabilit o foaie de parcurs și Guvernul lucrează asiduu pentru îndeplinirea ei. În situația curentă este important să fie pus accentul pe anumite domenii înainte de a face următorul pas. Acesta este sfatul meu și Guvernul trebuie să folosească timpul rămas până la alegerile următoare pentru a se concentra pe acest lucru după care vom vedea ce facem mai departe”, a declarat înaltul oficial european. 

Ținem să amintim că același lucru l-a declarat și președintele Parlamentului Andrian Candu, vineri seara, la emisiunea „Piatnița” de la RTR. Speakerul a menţionat că mai important decât depunerea cererii de aderare este implementarea reformelor asumate. Cu cât mai repede acest lucru se va întâmpla, cu atât mai repede va putea fi promis un termen concret pentru înaintarea cererii de aderare. „După mine ideal ar fi anul 2020, dar nu vreau ca asta să fie interpretat ca un termen limită”, a precizat Andrian Candu. 

Anterior, fostul președinte PD, Marian Lupu vorbea despre anul 2019 - drept un termen limită în acest sens.

-- La fel, vom aminti că Parlamentele Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei au solicitat Parlamentului European să adopte o Rezoluție pentru deschiderea perspectivei de aderare privind cele trei țări asociate în conformitate cu Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene.

Declarația comună a fost semnată de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, omologul său georgian Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme. Parlamentul European este îndemnat să adopte o Rezoluție înainte de Summitul Parteneriatului Estic.