Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a reținut la hotar cu transnistria pe colonelul Trupelor Aeropurtate ale Federației Ruse, Valerii Gratov, care a luptat în Donbas, de partea separatiștilor proruși. Anunțul a fost făcut astăzi de către jurnalistul ucrainean, Andrei Țaplienko pe pagina sa de Facebook.

„Serviciul de contraspionaj al SBU a efectuat cu măiestrie operațiunea specială, astfel încât a reușit să-l rețină pe prietenul lui Motorola, Ghivi și Zaharcenko. A crezut că totul îi va merge bine, fiindcă a mai făcut acest truc de câteva ori. În buzunarul acestuia a fost găsit un pașaport ucrainean fals cu numele Valerii Voitenko. La prima vedere părea a fi un pensionar sau un veteran modest”, a scris jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Țaplienko anunță că pensionarul Voitenko după ce urma să traverseze hotarul cu transnistria, trebuia să devină „un adevărat colonel rus” Gratov, care timp de șapte ani, a fost șeful gărzii de corp a așa-numitului ex-președinte al transnistriei, Igor Smirnov.

Astăzi, Gratov este instructorul militarilor proruși din regiunile separatiste din estul Ucrainei. De asemenea, el ar fi prieten cu insurgenți cunoscuți cum ar fi „Ghivi” și „Motorola”, dar și cu șeful așa-zisei Republici Popolare Donețk, Alexandr Zaharcenko.

Jurnalistul ucrainean a mai adăugat că Gratov a fost implicat de la început în operațiunea de invaziei rusă în Ucraina.

În portofoliul lui Gratov, ar fi fost găsite fotografii cu principalii „măcelari” din Donbas: Motorola, Ghivi, Bezler și Zaharcenko.

Potrivit censor.net colonelul rus, reținut astăzi în Ucraina, Valerii Gratov pe care FSB-ul rusesc urma să-l numească „adjunct al ministrului de securitate de stat din transnistria” s-a adresat personal președintelui rus Vladimir Putin pentru a-l ajuta să obțină pensie în Federația Rusă după ce a fost deportat din Republica Moldova. Documentele care confirmă acest fapt au intrat în posesia portalului ucrainean Censor.net

Potrivit documentelor obținute de la Serviciul de Securitate de către sursa menționată, Gratov, disperat, i s-a adresat lui Putin cu următoarea rugăminte:

„Vă rog să-mi acordați ajutor în soluționarea problemei de strămutare a familiei mele de pe teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene în Federația Rusă și obținerea pensiei în Rusia”

Gratov a dorit să-i mai transmită lui Putin că familia sa se află în Transnistria. Iar în 2014 acesta a fost deportat de către autortățile moldovenești pe motiv că participase la acțiuni militare pe teritoriul Trasnsnistriei  (șeful serviciului de securitate al președintelui și consiliului suprem din Transnistria) și în „Republicile Populare Donețk și Lugansk”.

ssssssssssssssssssssssMenționăm, că recent în regiunea Odesa a fost reținut un transnistrean, care desfășura o operațiune de spionaj și anume crearea unei rețele de agenți ai serviciilor secrete ruse unde trebuiau să fie atrași angajați ai organelor de drept din Ucraina.