Partidul Democrat solicită de la Comisia Electorală Centrală listele de subscripție a tuturor concurenților înregistrați în cursa prezidențială. O solicitare în acest sens a fost depusă de către reprezentantul PDM, Vadim Moțarschi.

Acesta susține că, în contextul în care au fost depistate mai multe nume ale persoanelor decedate în listele de subscripție, concurenții electorali au dreptul de a se documenta la acest caz.

Solicit a revedea clasificarea „C2 - DE UZ INTERN” a notelor informative privind rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de toate grupurile de inițiativă și a ni le pune în regim de urgență la dispoziție”, se arată în documentul prezentat.

Potrivit vicepreședintelui PD, Sergiu Sîrbu, publicarea unei asemenea informații ar fi un pas corect.

În spiritul transparenței și a corectitudinii, considerăm că opinia publică are dreptul să cunoască această informație, iar CEC are obligația să o dea publicității”, a scris el pe Facebook.

Amintim că la înregistrarea mai multor concurenți electorali, CEC a depistat în listele semnatarilor în vederea susținerii candidatului la funcția de președinte mai multe persoane decedate. Astfel de cazuri au fost găsite la Maia Sandu și Inna Popenco.

Tot astăzi PDM a solicitat Comisiei să ia act de posibilile încălcări admise de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Astfel, democrații au amintit de faptul că la data de 3 octombrie a apărut știrea despre întâlnirea lui Năstase cu fostul președinte al Poloniei, Lech Walensa. Potrivit reprezentanților PDM, acest fapt este o încălcare gravă a Codului Electoral și Comisia urmează să întreprindă măsurile necesare în acest sens.

Astfel, democrații au amintit faptul că la data de 3 octombrie a apărut știrea despre întâlnirea lui Năstase cu fostul președinte al Poloniei, Lech Walensa. Potrivit reprezentanților PDM, acest fapt este o încălcare gravă a Codului Electoral și Comisia urmează să întreprindă măsurile necesare în acest sens. În sesizarea PDM este menționat că a fost încălcat art. 47 alin. 6 din Codul electoral, care prevede că în perioada electorală: „Nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituţii de stat sau autorităţi publice, atât din ţară cât şi de peste hotare, ori organizaţii internaţionale. Se interzice combinarea de culori şi/sau sunete care invocă simboluri naţionale ale Republicii Moldova ori ale altui stat, utilizarea materialelor în care apar personalităţi istorice ale Republicii Moldova sau de peste hotare, simbolistica unor state străine sau organizaţii internaţionale sau imaginea unor persoane oficiale străine”
 
Amintim că anterior, până la începutul campaniei și candidatul PAS, Maia Sandu a avut o întâlnire cu liderul Partidului Popular European, Joseph Daul, la care a participat și președintele PLDM, Viorel Cibotaru, partid, ca a declarat că o va susține pe Maia Sandu în campania electorală de la prezidențiale. La mijlocul lunii septembrie și candidatul PPEM a avut o întrevedere cu cancelarul german, Angela Merkel. Iar Marian Lupu s-a văzut cu mai mulți oficiali europeni.