România va continua să ajute cetăţenii Republicii Moldova, iar opţiunile pro-estice ale unor politicieni nu vor constitui un impediment. Declaraţiile au fost făcute de către ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii „În PROfunzime" de la postul de televiziune PRO TV Chişinău. Întrebat despre cum s-a ințeles cu Igor Dodon la inaugurarea gradinitei din Sadova, reparata din banii romanilor, ambasadorul Romaniei la Chisinau a venit cu mai multe detalii.

„A fost o coincidența fericita sa inauguram astazi o gradinita in satul natal al presedintelui Igor Dodon. Programul respectiv este un program de succes pe care Romania il desfasoara de cativa ani in RM. Am alocat pana acum 26 de milioane de euro pentru aceste programe de reabilitare a gradinitelor. Anul trecut au fost finalizate 832 de unitati de invatamant prescolar, iar anul acesta sunt iarasi in curs de pregatire alte 83 astfel de unitati. Acest program este destinat tuturor cetatenilor RM. Domnul presedinte mi-a adresat invitatia si m-a onorat aceasta invitatie, pentru ca din cate am inteles de la domnul presedinte, am fost pana acum singurul diplomat strain care a pasit pragul casei parintesti a domniei sale."

Excelența sa a fost întrebat cum s-a înțeles cu Igor Dodon în condițiile în care ultimul spune ca vorbeste limba moldoveneasca.

„Eu cred ca ambii vorbim aceeasi limba. Acest subiect este mai degraba unul politic sau politizat in RM si ma refer aici in primul rand la o decizie a Curtii Constitutionale, de care nu stiu de ce nu se vorbeste in ultima perioada, pentru ca CC a RM a pus lucrurile in matca lor fireasca si a pornit in judecata respectiva de la faptul ca actul de nastere al RM este dat de declaratia de independenta, iar din aceasta declaratie este prevazut foarte clar ca limba romana este limba de stat. Eu sunt de un an de zile aici si nu am avut nevoie niciodata de un translator”.

Daniel Ioniţă a dat asigurări că cel târziu la începutul anului 2019 va fi finalizat gazoductul Iaşi-Chişinău, însă interconexiunea electroenergetică va dura până în 2021. „Ce ţine de energia electrică este un pic mai complicat. Este nevoie de o staţie de sincronizare, care este foarte costisitoare, de cel puţin o sută de milioane de dolari",a precizat ambasadorul României.

Întrebat care este poziţia sa în legătură cu intenţia autorităţilor de la Chişinău de a trece la sistemul electoral mixt, Daniel Ioniţă a spus că „schimbarea sistemului electoral este un drept al unui stat suveran, însă „trebuie să se ţină cont de recomandările instituţiilor europene".

Gradinita din satul presedintelui prorus Igor Dodon a fost reparata din banii romanilor. Astazi, la inaugurare a venit, pe langa ambasadorul roman, si Igor Dodon. Seful statului a multumit autoritatilor de peste Prut si chiar l-a invitat pe Daniel Ionita la casa lui parinteasca. In total, din 2014 pana acum, peste 830 de gradinite din Republica Moldova au fost renovate din banii oferiti de Romania, care a alocat pana in prezent peste 26 de milioane de euro.