Președintele Igor Dodon a remis o apreciere a declarației Dumei de Stat cu privire la evoluția situației în jurul Transnistriei adoptată astăzi la Moscova. Aprecierea demonstrează existența unor viziuni diferite ale președintelui Dodon și a Dumei de Stat în problema transnistreană. Totodată, tensionarea spiritelor este în interesul doar adversarilor apropierii și reunificării a celor două maluri ale Nistrului.

Potrivit președintelui moldovean declarația adoptată este „o încercare de a pune presiune, iar orice presiune va avea un efect opus în soluționarea problemei transnistrene”. 

În declarația redactată de către Dodon se mai menționează că doar prin intermediul unor compromisuri reciproce și a motivației economice poate fi pregătit terenul pentru pașii importanți care vor fi acceptați de toate părțile implicate în soluționarea conflictului transnistrean.

Dodon a mai făcut referire la faptul că Federația Rusă a recunoscut dintotdeauna integritatea teritorială a Republicii Moldova și a sprijinit încercările de apropiere ale celor două maluri. Dodon a mai spus că Tiraspolul ar trebui să accepte toți pașii făcuți de Chișinău privind crearea unui spațiu juridic și economic comun. Într-un final, președintele a mai amintit de NATO și neutralitatea Republicii Moldova.