Ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, susține că declarațiile de astăzi din Duma de Stat a Federației Ruse, denotă faptul că Kremlinul „folosește Transnistria ca element de presiune” și încalcă principiile internaționale prin amenințarea cu forța. Declarațiile au fost făcute pe pagina de Facebook a fostului liberal.

„Prin declarația de astăzi a Dumei de Stat, Federația Rusă dovedește, încă odată, că folosește Transnistria ca element de presiune și păstrare a Republicii Moldova în zona sa de influență”, a notat Șalaru pe pagina sa de Facebook.

Totodată, fostul liberal declară că prin adoptarea unor documente de către Duma de Stat, „Moscova încalcă principiile ONU, care interzic amenințarea cu forța în reglementarea diferendelor internaționale”.

Drept soluție a acestei probleme, fostul ministru propune ca R. Moldova să iasă din statutul de neutralitate pasivă și să caute alternative care să-i asigure siguranța.

„Este momentul ca Republica Moldova să iasă din statutul de neutralitate pasivă și să demareze negocieri pentru identificarea unor soluții care să-i asigure siguranța și securitatea statului. Rămânerea în zona gri a nefuncționalei noastre neutralități ne va păstra permanent sub șantajul Federației Ruse”, a mai notat Șalaru în postarea sa.

sssssssssssssssAmintim că Duma de stat din Federația Rusă a adoptat astăzi declarația „Privind tendințele negative în evoluția situației în jurul Transnistriei ca urmare a deciziilor luate de Republica Moldova și Ucraina”. Deputații ruși au făcut apel către autoritățile din Republica Moldova și Ucraina să renunțe la toate formele de presiune exercitate față de Transnistria și au insistat asupra convocării unei noi runde în formatul „5+2”.

În acest context, președintele Comisiei Dumei de Stat pentru CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a declarat că în cazul în care Chișinăul și Kievul vor continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, tensiunea poate escalada, după modelul Donbass-ului.