Grupul de inițiativă cu privire la colectarea semnăturilor în vederea organizării și desfășurării referendumului privind demiterea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a prezentat astăzi pachetul de documente la Judecătoria Chișinău.

Reprezentantul grupului de inițiativă, Vlad Bătrîncea, a declarat că la instanță au fost depuse 77 mii de semnături. Conform Codului Electoral, pentru inițierea referendumului sunt necesare semnăturile a cel puțin 10% (cel puțin 64 411) din numărul cetăţenilor cu drept de vot, care domiciliază pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.

Noi azi nu facem campanie electorală. Nu spunem cine trebuie să devină primar. Noi apelăm la cetățeni să participe la referendum și să-l demitem pe primarul general Dorin Chirtoacă. Mai departe cetățenii vor ieși la vot și vor decide cine va fi următorul primar general. Noi avem angajamentul să asigurăm oamenilor acest proces ca ei să poată alege un alt primar general”, a menționat Bătrîncea.

Amintim că din cauza arestului fostului secretar al Consiliului municipal Chișinău, Valeriu Didencu, socialiștii mai multe săptămâni nu au putut primi avizarea listelor de subscripție din partea Primăriei capitalei. Situația a fost depășită doar după ce CMC a ales marți, 3 iulie, un nou secretar al Consiliului.

----Astfel, Judecătoria Chișinău are la dispoziție 15 zile pentru verificarea dosarului și a listelor depuse. Ulterior, documentele vor fi expediate către Consiliul municipal Chișinău (CMC) care urmează să decidă cu votul majorității consilierilor (cel puțin 26 din 51) organizarea referendumului. Hotărârea CMC va fi prezentată Comisiei Electorale Centrale, care, la rându-i, va anunța data desfășurării referendumului local, dar și constituirea circumscripției electorale.

Președintele fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban, a declarat anterior că și-ar dori ca referendumul cu privire la demiterea lui Chirtoacă să aibă loc într-o zi cu referendumul republican consultativ anunțat de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon - pe 24 septembrie.