Președintele Igor Dodon a mulțumit astăzi Guvernului României pentru reabilitarea grădiniței din satul său natal, Sadova. Totodată, Dodon l-a invitat la casa părintească pe Ambasadorul român în R. Moldova, Daniel Ioniță.

Este bine cunoscut faptul că președintele Igor Dodon nu agreează România, astăzi însă la deschiderea oficială a grădiniței renovate din banii acordați de Guvernul român, Igor Dodon a calificat Executivul de peste Prut ca fiind prieten și a mulțumit pentru renovarea grădiniței. 

Potrivit imaginilor video publicate de Unimedia, Dodon a declarat: „că pe parcursul mai multor ani fiecare a venit cu diferit suport pentru grădiniță, unii mai mult alții mai puțin, dar reparația capitală a fost posibilă cu suportul prietenilor și partenerilor noștri de peste Prut”.

„Eu vreau să mulțumesc Guvernului României, prietenilor noștri, pentru acest gest foarte frumos, pentru acest proiect social, în urma căruia avem

astăzi posibilitatea să redeschidem această grădiniță. Domnule Ambasador, din partea Președintelui Republicii Moldova, a conducerii țării, din partea mea personală, ca cetățean, ca băștinaș al acestui sat, vreau să mulțumesc pentru acest lucru. Este un gest prietenesc. Vreau să încurajez și alți parteneri și alte state să vină cu astfel de proiecte sociale. Prietenii noștri de peste Prut au demonstrat că sunt prieteni adevărați cu aceste proiecte sociale și nu doar la mine în satul natal, dar și în alte localități”, a declarat Dodon. 

Spre final, Președintele l-a felicitat pe Ambasadorul Ioniță cu ocazia împlinirii unui an de activitate în Republica Moldova și l-a invitat pe acesta la casa părintească.

Deschide.MD amintește că anterior Președintele Igor Dodon a avut o reacție obraznică în adresa ambasadorilor SUA și României care ------------ sunt detașați în Republica Moldova, solicitându-le celor doi oficiali să „nu ofere lecții președintelui Republicii Moldova”.

Totul a început de la blocajul președintelui Dodon pentru un grup de militari ai Armatei Naționale ca să nu participe la un exercțiu internațional în România. După ce a luat această decizie șeful statului nici măcar nu a informat autorităţile de la Bucureşti despre decizia sa, scrie Independent.md

Acest lucru i-a deranjat pe ambasadorii SUA și României, care i-au cerut explicații lui Dodon pentru gestul său. Daniel Ioniță și James D. Pettit au semnat o scrisoare comună, pe care i-au trimis-o lui Igor Dodon, acuzând o atitudine „neprietenoasă” din partea președintelui.

În scrisoare, cei doi susțin că atitudinea lui Dodon „nu reflectă nicidecum substanța, angajamentul și contribuțiile susține ale SUA și României la consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova”.

Ambasadorii Ioniță și Pettit l-au avertizat pe Dodon că astfel „armata Republicii Moldova va fi pusă în imposibilitatea asigurării unui grad corespunzător de instruire”.

---------- Într-un alt caz, Igor Dodon i-a dat lecţii omologului său, președintelui României Klaus Iohanis, sugerându-i să nu se amestece în treburile Republicii Moldova. Dodon a cerut oficialilor români să recunoască tratatul de frontieră așa cum au recunoscut independența RM. Pe lângă toate, Dodon a promis să lupte cu unioniștii până la moarte.

Igor Dodon a declarat în luna martie, în cadrul conferinței de prezentare a raportului de activitate a 100 de zile de la investirea sa în funcție, că nu insistă și nici nu se grăbește să meargă la București pentru a se întâlni cu omologul său, Klaus Iohannis. 

Cineva a zis că nu mă primește nimeni la București, dar eu nici nu am cerut întrevedere. Da, ar fi bine să ne întâlnim să vorbim. Eu nu voi permite niciodată să se amestece Bucureștiul în treburile interne ale Republicii Moldova. Eu i-am spus și Ambasadorului României la o întrevedere atunci când el mi-a transmis un mesaj de la București precum eu ar trebui să respect Constituția Republicii Moldova. Dacă anterior lui Timofti vă permiteați să-i spuneți asemenea lucruri, cu mine nu va merge această variantă. Eu nu-mi voi permite niciodată să dau indicații domnului Iohannis pe cine să numească cum să numească, așa că nu vă amestecați nici aici și nu dați lecții Președinției. Da ați recunoscut primii independența Republicii Moldova dar de ce nu ați recunoscut tratatul de frontieră. Eu nu voi face greșelile pe care le-a făcut Voronin, regim de vize și nu știu ce. Eu văd relația cu România bazată pe pragmatism, interes național, patriotism și, frate, frate dar fiecare la el acasă”, a menționat Dodon în discursul său.