Duma de stat din Federația Rusă a adoptat astăzi declarația „Privind tendințele negative în evoluția situației în jurul Transnistriei ca urmare a deciziilor luate de Republica Moldova și Ucraina”. Deputații ruși au făcut apel către autoritățile din Republica Moldova și Ucraina să renunțe la toate formele de presiune exercitate față de Transnistria și au insistat asupra convocării unei noi runde în formatul „5+2”.

În acest context, președintele Comisiei Dumei de Stat pentru CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a declarat că în cazul în care Chișinăul și Kievul vor continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, tensiunea poate escalada, după modelul Donbass-ului.

„Cerem Kievului și Chișinăului să respecte toate condițiile asumate: condiții prielnice pentru existența Misiunii de Pacificare, importul mărfurilor alimentare și a altor mărfuri. În caz contrar, se va crea un focar care poate dinamita toată situația. Astfel, nu doar în Ucraina va fi un război, dar, din păcate, va fi unul și la granița de sud a Ucrainei. Noi nu putem să acceptăm această situație, deoarece noi menținem pacea de 25 de ani acolo pentru că locuiesc 200.000 de compatrioți”, a declarat Kalașnikov. 

Duma de Stat a dezbătut astăzi, 7 iulie, proiectul Declarației „Privind tendințele negative în evoluția situației în jurul Transnistriei ca urmare a deciziilor luate de Republica Moldova și Ucraina” pentru a include proiectul în ordinea de zi.

Deputații ruși au declarat că misiunea de pacificare actuală din Transnistria nu are alternativă și au condamnat orice încercare de revizuire a acesteia, cât și intențiile de periclitare a activității Comisiei Unificate de Control. Duma de Stat a mai cerut convocarea de urgență a unei noi runde de negocieri în format „5+2” și consideră inoportune încercările de înlocuire a acestui format.

Proiectul a fost elaborat de către Comisia pentru afaceri CSI, Integrare Euroasiatică și Relații cu Compatrioții. „Situația actuală, cauzată de acțiunile autorităților din Republica Moldova și Ucraina, reprezintă o amenințare la adresa stabilității din regiune, bunăstarea și securitatea locuitorilor din Transnistria. Este vorba inclusiv despre 200.000 de cetățeni ai Federației Ruse care locuiesc în regiune”, se spune în declarație, iar Duma de Stat se arată foarte îngrijorată de acest fapt.

„Fără a fi discutat cu Tiraspolul, au fost instituite posturi mixte de control moldo-ucrainene la frontieră și posturi vamale pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Acest fapt contravine obligațiunilor asumate anterior privind inadmisibilitatea unor acțiuni îndreptate spre limitarea activității economice a întreprinderilor și persoanelor fizice din regiune, a unor pași care sunt în stare să înrăutățească poziția fiecărei părți a conflictului, precum și a instituirii unei blocade asupra Transnistriei”, se menționează în declarația Dumei de Stat.

Declarația cu privire la Transnistria va fi transmisă OSCE-ului, Parlamentului Republicii Moldova, Sovietului Suprem de la Tiraspol și Radei Supreme de la Kiev.