Caracterul aplicațiilor militare și armele livrate din Rusia către Grupul Operativ de Trupe Ruse staționat în regiunea transnistreană sub pretextul misiunii de pacificare, denotă pregătirea contingentului militar rus pentru punerea în aplicare a unor planuri de război ale Federației Ruse. Aceste declarații au fost făcute de către Președinta subcomitetului din Comisia pentru securitate națională și apărare din Parlamentul Ucrainei din partea fracțiunii „Blocul Petro Poroșenko”, Irina Friz, în raportul „Militarizarea teritoriilor ocupate: factori de destabilizare a regiunii euro-atlantice și mecanismul de influență geopolitică”.

Irina Friz subliniază că raportul este realizat în baza unor analize complexe despre situația regiunilor ocupate de către Federația Rusă, din cadrul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Potrivit autoarei raportului, în 2014 a început formarea unor unități speciale în cadrul „trupelor de pacificare”. Militarii au început să studieze limba „moldovenească” și chiar elementele de bază ale limbii engleze.

„Este mare probabilitatea că în cadrul GOTR au loc pregătiri ale unor specialiști cu scopul efectuării unor misiuni de spionaj în România. Totodată, se urmărește și crearea unor grupuri de diversioniști din rândurile cetățenilor autoproclamatei republici din stânga Nistrului”, anunță Irina Friz în raportul său.

Potrivit raportului, din 2014 în regiunea separatistă au loc exerciții de apărare de substanțe radioactive, chimice și biologice. În 2017 în regiune ar fi avut loc două aplicații în acest sens.

 

„Exercițiile de apărare cu substanțe radioactive, chimice și biologice pot fi explicate doar în contextul consolidării prezenței militare străine în transnistria. Iar această consolidare poate avea loc doar cu condiția unei operațiuni aeriene coordonată de către Federației Rusă”, mai scrie Friz în raportul său.

De asemenea, ample pregătiri au loc și pe segmentul de organizare și funcționare a rețelei secrete de comunicare.

„Trupele ruse din regiunea transnistreană încearcă să-și conecteze sistemul secret de comunicare la cel al Districtului Militar Vest pentru a-l putea folosi împotriva așa-numiților dușmani cum ar fi Ucraina sau România”, se mai menționează în raport.

În raport se mai spune că oamenii din regiunea transnistreană sunt extrem de loiali planurilor de viitor ale Federației Ruse, fapt care favorizează pregătirile pentru un eventual război în aceste regiuni.

Studiul deputatei ucrainene demonstrează că militarizarea regiunilor ocupate de către Rusia reprezintă un pericol major pentru întreaga Europă și schimbă radical situația social-politică popoarelor care cad sub influența agresiunii ruse prin ruperea acestora de la valorile democratice și principiile de dezvoltare pe termen lung, transmite sprotyv.info