Tentativă de scoatere a Maiei Sandu din cursa electorală. E opinia candidatului PPEM la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Iurie Leancă, care a comentat faptul că, în sondajul prezentat astăzi, fostul ministru al Educaţiei e pe a patra poziţie, în urma candidatului PPDA, Andrei Năstase.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Leancă susţine următoarele: „am avertizat-o pe Maia Sandu vineri, într-o emisiune” (unde au fost invitați cei doi) că „Năstase și Țopii vor încerca să o scoată din cursă prin metode frauduloase. Înțeleg astăzi că această operațiune a fost pornită, prin publicarea primului sondaj în care Năstase este prezentat cu mai multe procente decât Maia”.

„Curios acest sondaj, câtă vreme cu doar câteva zile în urmă, unul dintre liderii PDA lansa o serie de acuze la adresa Fundației Konrad Adenauer, însărcinată să facă unul dintre sondajele definitorii în privința candidatului comun. De ce toate acestea, domnule Năstase, oare pentru că o fundație cu tradiție în Germania și respectată la nivel mondial nu acceptă să falsifice sondaje în favoarea Țopilor?! Astăzi, cei din spatele platformei DA, au motiv de bucurie, sunt cu un pas mai aproape să-l trimită pe Năstase, fratele mai mic al lui Dodon, în aceeași cursă cu liderul socialiștilor, ca să se susțină unul pe celălalt. Îmi pare rău că am avut dreptate și că toată povestea cu candidatul unic a fost o invenție pentru fragmentarea dreptei. Mi se confirmă că am înțeles de la început acest joc, aș fi vrut însă să-l fi înțeles și Maia și să nu se lase manipulată”, a mai scris Iurie Leancă. 

Deschide.MD amintește că la sfârșitul lunii august Leancă a declarat că persoana care va candida din partea PLDM, PAS și PPDA se numește „Maia Năstase", subliniind că negocierile cu aceste trei partide au fost mimate: „Acum două săptămâni, ei au dat vina pe mine că nu s-a reușit identificarea unui candidat comun".

Ulterior PLDM a declarat că o va susţine cel mai probabil pe Maia Sandu, candidatul PAS, la alegerile din 30 octombrie.

De precizat este și faptul că la sfârșitul lunii septembrie, atât liderul PPDA, cât și cel al PAS, au declarat în cadrul emisiunii Interpol de la postul TV7 că vor ieși la un protest comun în ziua moţiunii de cenzură, „pentru că banii să fie recuperaţi din fondurile în care au ajuns şi nu de la cetăţeni". Astăzi însă Maia Sandu nu s-a alăturat protestului.

Mai mult decât atât, liderul PAS a scris astăzi pe pagina sa de Facebook că „inițiatorul moțiunii mimează opoziția împotriva guvernării, iar guvernarea mimează aplicarea instrumentului democratic, care este moțiunea de cenzură".

Sandu a mai scris că „ședința a fost convocată astfel, încât să facă imposibilă mobilizarea cetățenilor, singurii care vor duce povara acestei decizii. Preluarea datoriilor provocate de furtul bancar este un subiect mult prea important pentru a fi tratat cu atâta neseriozitate".