Premierul Pavel Filip se arată indignat de implicarea unor politicieni în subiectul evacuării deșeurilor din capitală. În cadrul unui briefing de presă de azi, șeful Cabinetului de miniștri a catalogat acțiunile acestor politicieni „drept mizerie”, iar în cazul în care acestea vor fi continuate premierul anunță că va face public numele lor. Totodată, Pavel Filip a criticat comportamentul și acțiunile primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă referitor la această problemă.

Modul în care a fost gestionată problema ducerii deșeurilor în Bubuieci. Personal, am foarte multe întrebări. Cum s-a ajuns la această situație? Cât de legal a fost? Urmează să clarificăm toate aceste lucruri. Ducerea deșeurilor la Bubuieci a fost o soluție temporară. Acest poligon nu a fost pregătit pentru deșeuri. Este o situație aparte. Cred că organele de drept se vor clarifica în continuare. Întrebarea mea este una gospodărească. Dacă ai știut că există o problemă atât de mare în municipiu, având la dispoziție șase ani de zile, de ce nu ai identificat o soluție de lungă durată, dar ai acceptat una temporară?”, i-a reproșat Filip conducerii Primăriei. 

El a spus că unii „politicieni iresponsabili” au fost foarte cointeresați și au încercat în aceste săptămâni să instige și să provoace o criză uriașă a deșeurilor.

Toți acești politicieni, au tot mers pe la Țînțăreni să cheme oamenii la proteste. Îmi pare rău că în Republica Moldova avem asemenea forțe politice care vor să-și crească popularitatea pe baza necazurilor altor oameni. Vreau să-i avertizez, așa formațiuni politice și așa gen de politicieni nu vor rezista foarte mult. Nu poți să-ți construiești o carieră politică pe necazurile propriilor cetățeni. Dacă vor continua să facă această mizerie, vom face public numele lor și să se aștepte de la locuitorii orașului că le vor duce gunoiul la domiciliile lor”, a declarat Filip.

Amintim că ieri seara consilierii comunei Țînțăreni au acceptat propunerea Consiliului municipal Chișinău cu privire la reîncheierea contractului cu privire la redeschiderea platoului de evacuare a deșeurilor menajere din Chișinău.

În cadrul ședinței sale din 4 iulie, Consiliul municipal a dispus alocarea a 39,3 milioane lei pentru evacuarea deșeurilor în Țânțăreni. Pentru procurarea echipamentului de epurare a apelor reziduale cu capacitatea de 150 m3/zi vor fi alocate 17,3 milioane lei. Pentru proiectarea și inițierea lucrărilor de consolidare a digului poligonului vor fi alocate 12 milioane lei. Încă 10 milioane lei vor fi alocate pentru amenajarea și îmbunătățirea infrastructurii comunei Țânțăreni și a satului Geamăna. Totodată, va fi constituit drumul de acces spre poligon, ocolindu-se localitatea.