Parlamentele Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei solicită Parlamentului European să adopte o Rezoluție pentru deschiderea perspectivei de aderare privind cele trei țări asociate în conformitate cu Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene.

Declarația comună a fost semnată de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, omologul său georgian Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme. Parlamentul European este îndemnat să adopte o Rezoluție înainte de Summitul Parteneriatului Estic.

"Având în vedere acest mesaj ambițios care privește în viitor, Declarația Summitului Parteneriatului Estic va lansa un semnal puternic în situația geopolitică actuală tensionată și va deveni un instrument de inspirație pentru accelerarea progreselor și transformărilor democratice de mai departe în cele trei țări partenere asociate ale UE", se precizează în Declarație.

Considerând că UE are ambiția de a fi un partener solid și credibil pentru vecinii săi imediați de la est, "Declarația care va urma Summitului PE din 2017 va exprima sprijinul clar pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, Republicii Moldova și a Ucrainei, precum și va susține opțiunea și agenda europeană a țărilor noastre", se arată în documentul subsemnat de cei trei speakeri.