Parlamentul European a votat de principiu asistența macro-financiară pentru R.Moldova în valoare de 100 de milioane de euro. Procedura de vot a avut loc acum câteva minute. Acest luru este confirmat și de un comunicat de presă remis de către biroul europarlamentarului, Siegfried Mureșan.

„Prin acest vot, a fost creat cadrul care permite ca banii să fie transferați Republicii Moldova, însă doar dacă autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condiționalitățile legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, a sistemului bancar și respectarea sistemului parlamentar pluripartit”, se anunță în comunicatul lui Mureșan, responsabil (raportor) din partea Comisiei pentru bugete a Paramentului European.

Din asistența totală de 100 de milioane de euro, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut, mijloace financiare care vor completa resursele oferite de FMI și alte instituții multilaterale.

Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă urmează să monitorizeze respectarea precondițiilor stabilite pentru Republica Moldova și în baza concluziilor se va decide alocarea primei tranșe.

Anterior, Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat acordul încheiat cu Parlamentul European privind asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro, însă debursarea banilor a fost condiţionată şi va depinde de atitudinea autorităţilor faţă de recomandările Comisiei de la Veneţia privind modificarea sistemului electoral. Condiţionarea se mai referă şi la eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea gestionării finanţelor publice, o prevenire eficientă a corupţiei şi a spălării banilor, precum şi guvernarea şi supravegherea sectorului financiar.