Dumitru Mihailov - student basarabean la Iași - a fost amendat pentru o acțiune de protest pașnic organizată în timpul lansării oficiale a lui Mihai Ghimpu în campania prezidențială, eveniment care a avut loc la Iași. Studentul a afișat două pancarte, cu textul „Unionist, guvernând cu Comuniștii?” și „Unde-i miliardul”. În urma sesizării organizatorilor, jandarmii i-au întocmit un proces verbal aplicându-i o amendă de 1000 de RON.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, Dumitru Mihailov a confirmat că a fost amendat de jandarmii români, însă nu a primit procesul verbal.

Motivul amenzii a fost o anti-manifestație. Am venit la acel eveniment având două întrebări către Mihai Ghimpu și m-am așteptat să primesc răspuns la aceste întrebări, nu o amendă de 250 de euro. „Unionist” guvernând cu Comuniștii? și Unde-i miliardul, au fost întrebările la care am vrut să aflu un răspuns”, a spus Dumitru Mihailov.

Mai mult ca atât, studentul basarabean a spus că Mihai Ghimpu nu a acționat politic.

S-a decalat și manifestația liberalilor, pentru că eram o piedică, ca să zic așa, în lansarea lor în campania electorală pentru prezidențiale”, a menționat Dumitru. (Nota redacţiei: de fapt întârzierea evenimentului a fost provocată de reţinerea în vamă a  trenului Chișinău-Iași).

Potrivit lui Dumitru, jandarmii nu i-au prezentat o copie a procesului verbal, reprezentanții legii menționând documentul urmează să-i fie expediat prin poștă.

Întrebat dacă vreau să semnez procesul, am refuzat, iar jandarmii au refuzat să-mi prezinte o copie a procesului verbal, ceea ce eu consider un abuz. Procesul a fost întocmit de jandarmi în mașină, fără să fiu întrebat dacă sunt de acord sau nu cu ceea ce conține acel proces verbal. Mai mult ca atât, le-am spus jandarmilor că sunt cetățean român și mi se lezează drepturile. S-au apropiat de mine mi-au rupt o pancartă, după care am scos din rucsac una mai mică”, a spus Dumitru Mihailov.

Ofiţerul de presă al Partidului Liberal, Ionel Puşcaş, a spus pentru Deschide.MD că nici măcar nu l-a văzut pe studentul basarabean în timpul evenimentului.

Din partea noastră nu a avut loc niciun incident, luați o reacție de la Jandarmeria Română. Eu nici nu l-am văzut. El a stat trei minute acolo, cineva l-a fotografiat și gata. El nu a protestat în timpul evenimentului, pentru că a venit atunci când se aduna lumea în Piața Unirii din Iași”, a spus Pușcașu.

Candidatul din partea Partidului Liberal la funcția de președinte al Republicii Moldova, s-a lansat în campania electorală la Iași, cu sloganul „Uniți pentru Unire!”.