Președintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, s-a lansat azi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 30 octombrie. Evenimentul de lansare în campanie a avut loc în Sala cu Orgă.

Leancă este convins că are acea mai bună echipă din Republica Moldova care va fi în stare să dezvolte statul. Preșdintele, în opinia candidatului, trebuie să asculte vocea poporului și să facă presiune pe guvernanți ca aceștia să satisfacă dorințele oamenilor.

Potențialul președinte Iurie Leancă va menține cursul pro-european al Republicii Moldova.  

„Siguranța în ziua de mâine va putea fi atinsă doar dacă Republica Moldova va merge spre vest. Rusia nu este în stare să mai țină în cârcă încă un stat. Europa însă este o mare familie, unde statele membre se susțin între ele. Merkel m-a asigurat de sprijinul ei în ceea ce privește integerarea europeană”.

Rusia, în viziunea candidatului, trebuie să rămână un partener comercial pentru Republica Moldova, iar relația dintre cele două state trebuie să fie una corectă, de la egal la egal. Moldova poate avea relații comerciale cu Rusia, însă trebuie să fie membră a familiei europene.

Iurie leancă s-a adresat cu un mesaj către Igor Dodon.

„Igor Dodon vrea să vândă viitorul copiilor noștri și crează iluzii despre Uniunea Eurasiatică. Această uniune există doar pe hârtie. Dacă spuneți stop Acordului de Asociere, înseamnă că renunțăm la regimul fără vize. Domnule Dodon, de ce vreți să le luați libertatea moldovenilor?”, a spus Leancă.  

Potrivit lui Leancă, un preșdinte trebuie să aibă capacitatea de a discuta cu toți șefii de stat. „Eu am capacitatea să negociez și cu Putin”, declarat Leancă.  

În cadrul eveneminetului de lansare în campanie electorală, Leancă a anunțat 10 obiective de bază pe care le va realiza când va deveni președinte.   

1. Bunăstare și prosperitate

2. Moldova sprijinită de prietenii din vest  

3. Contruirea jutiției independente și dure  

4. Realizarea unei axe Moldova-România-Germania

 5. O guvernare transparentă și profesionistă

6. Dezvoltarea relațiilor comerciale cu partenerii din est

7. Statul trebuie să aibă grijă de cetățeni.

8. Relațiile economice libere cu Vestul

9. O singură țară pentru toți cetățenii, consolidarea tuturor cetățenilor

10. Crearea condițiilor pentru întoarcerea persoanelor care au plecat din Republica Moldova