Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, susține că multe persoane din R. Moldova încearcă să submineze reforma din justiția moldavă, în speranța că aceasta va eșua. Dar pentru ca acest lucru să nu degradeze e nevoie de voința politicienilor, care să muncească pentru a continua reformele dificile. Declarații în acest sens au fost lansate de către diplomat în cadrul ediției a cincea a Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”.

Acest Forum ne reamintește că trebuie să păstrăm eforturile unite a tuturor cetățenilor, în combaterea corupției, ne amintește că trebuie să continuăm eforturile și acest lucru e o provocare enormă. Sunt foarte multe persoane, care vor ca această reformă să eșueze, dar e nevoie de politiceni care își doresc continuarea reformelor. Acest lucru înseamnă implementarea în mod transparent deciziile guvernării, transparență în procedurile de achiziții și altele.

Un sector de justiție independent este temelia unei societăți democratice și aceasta înseamnă aplicarea consecventă a legislației, iar liderii politici trebuie să fie trași la răspundere în cazul în care încalcă legislația, iar acest lucru se poate face doar într-o instanță independentă. Nu este o surpriză faptul că judecătorii și procurorii se bucură de o încredere mică din partea poporului, dar acest lucru se poate modifica prin spijinul partenerilor externi. Vom valorifica activitatea instituțiilor de drept, reformarea Poliției, îndeosebi a Politiei de Frontieră, dar și alte instituții”, a declarat ambasadorul Kent D. Logsdon.

În același timp, el a apreciat unele din realizările Republicii Moldova și reformele pe care le-a demarat.

Deja se vorbesște despre Moldova în presa internațională și se vorbește despre succese. SUA este nerăbdătoare să vadă aceste succese și vom oferi sprijin semnificativ în consolidarea sectorului justiției. Vom continua colaborarea cu instituțiile din R. Moldova, pentru a avea o reformă și efecte de durată în țară”, a mai spus diplomatul de la Washington.

Ambasadorul a participat la Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” alături de prim-ministrul Dorin Recean și ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Acest eveniment este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și cu suportul financiar al Biroului Internațional pentru Combaterea Drogurilor și Aplicarea Legii al Departamentului de Stat al SUA. Forumul este un eveniment anual, conceput drept o platformă de discuții cu scopul de a identifica cele mai bune abordări și soluții pentru reformarea justiției și combaterea corupției în Republica Moldova.