Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, spune că organizaţia pe care o conduce ar prefera sistemul proporțional pentru R. Moldova, dar în acelaşi timp subliniază că implementarea unui sistem sau altul „este dreptul suveran” al ţării care vrea să realizeze schimbarea respectivă. Declaraţii în acest sens au fost făcute într-un interviu pentru portalul Front News International.

„Nu este pentru prima oară când se doreşte schimbarea sistemului electoral în Moldova. Au mai fost încercări de a trece la sistemul mixt şi în anul 2013. Chiar au realizat această modificare. Acum ei vor iarăşi să treacă la sistemul mixt. În primul rând, noi trebuie să spunem că alegerea unui sistem electoral este un drept suveran. Fiecare ţară poate să aleagă sistemul său electoral, fie că e vorba ce cel proporţional, mixt sau majoritar. Toate aceste sisteme pot fi bune. Bineînţeles că noi am prefera sistemul proporţional, un sistem care ar asigura egalitatea voturilor pentru toţi cetăţenii R. Moldova. Dar în acelaşi timp, pot fi implementate şi alte sisteme”, a declarat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, Gianni Buquicchio s-a referit şi la dorinţa preşedintelui Igor Dodon de a avea mai multe prerogative.

„Eu nu ştiu dacă e vorba de o acţiune de PR a preşedintelui Dodon. Eu am fost în Moldova în luna martie şi am avut o întrevedere cu el. Este adevărat că dânsul pleda pentru a lărgi cadrul legal în privinţa cauzelor care pot duce la dizolvarea Parlamentului. Comisia de la Veneţia a recomandat (sătămâna trecută n.r.) să nu fie atribuite prerogative suplimentare pentru dizolvarea Parlamentului. R. Moldova este o ţară parlamentară, iar preşedintele trebuie să aibă o poziţie neutră”, a conchis Gianni Buquicchio.

La rândul său, preşedintele parlamentului Andrian Candu, care zilele acestea a întreprins o vizită la Bruxelles alături de liderul PD Vlad Plahotniuc şi premierul Pavel Filip, a menţionat într-un interviu pentru Europa Liberă că autorităţile vor implementa recomandările Comisiei de la Veneţia, dar asta nu înseamnă că nu va fi introdus sistemul mixt pentru următoarele alegeri parlamentare.

„Dar niciodată nu s-a pus problema în disponibilitatea noastră în ceea ce ține de schimbarea sistemului electoral sau nu. Noi am fost deschiși și sinceri și acum trei luni de zile, și suntem și astăzi. Și, așa cum am menționat, noi o să continuăm să promovăm schimbarea sistemului electoral, deoarece, pe de o parte, este o promisiune electorală, pe de altă parte, este o susținere în societate, majoritatea din societate își dorește această schimbare. Și, trei, face parte și din strategia noastră, a Partidului Democrat, ce ține de reformarea clasei politice.

Respectiv, noi vom schimba sistemul electoral. Iar aici, la Bruxelles, nu am avut discuții doar pe subiectul schimbării sistemului electoral. Dar dacă să ne referim la el, am vorbit cu partenerii din diferite grupuri politice despre faptul că, în primul rând, ne angajăm să respectăm recomandările Comisiei de la Veneția și să luăm în considerare majoritatea recomandărilor propuse de Comisia de la Veneția și în acest fel să schimbăm și să asigurăm sistemul să funcționeze, încât să respectăm regulile democrației”, a punctat președintele Parlamentului.