Nu există popoare inferioare sau superioare, nu există limbi inferioare sau superioare. Limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în fața sutelor de oameni care s-au adunat în scuarul Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu” pentru a scrie ”Marea Dictare Națională”. Ea a vorbit despre cum a fost asuprită limba română de către ocupanții sovietici și cum, astăzi, trebuie să încurajăm minoritățile naționale să o învețe.

În perioada sovietică, poporul nostru a fost privat de dreptul la auto-determinare, dar și de dreptul la limba română, cu scopul de a ne lipsi de identitate națională și de a ne mutila conștiința de neam. Puteai fi denigrat, amenințat, destituit din funcție sau chiar avea dosar penal pentru că vorbeai în limba ta. Până în 1989, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească scriam în alfabet chirilic, iar utilizarea alfabetului latin era considerată o încălcare a legii. Literatura românească era interzisă. Să citești o poezie în limba română era o infracțiune!” a declarat șeful statului. 

Potrivit ei, doar un regim dictatorial poate transforma limba într-o armă care să divizeze un popor.

Cei care ne-au spus, cu arma la tâmplă, că noi vorbim ”moldoveneasca”, nu româna, au făcut-o pentru a ne subjuga și certa între noi, pentru a ne șterge identitatea. Moldovenii însă își doresc să trăiască liber, în pace și înțelegere pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat” a subliniat Maia Sandu. 

Ea a vorbit și despre legea pe care a promulgat-o în luna martie, care prevede înlocuirea sintagmei limbii moldovenești cu limba română în legislație.

Prin această lege am îndeplinit cerința celor aproape 1 milion de moldoveni din 1989, respectând decizia Curții Constituționale și textul Declarației de Independență a Republicii Moldova. Să respectăm limbile minorităților naționale și să-i ajutăm să învețe limba română. Aproape 10 mii de persoane s-au înscris deja la programul național privind învățarea limbii române, organizat de Ministerul Educației și Cercetării. Nu există popoare inferioare sau superioare, nu există limbi inferioare sau superioare, cum au vrut să ne facă să credem ani la rând” a mai declarat șeful statului. 

Maia Sandu a subliniat că limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii.

Alături de alți peste 27 de milioane de oameni de pe glob, în R. Moldova vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem Republica Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește în limba lui. În Uniunea Europeană toate limbile și toți cetățenii sunt egali. Am încredere în generațiile care cresc acum - voi veți transforma Moldova într-un stat european, cu mândrie față de tradițiile, cultura și limba noastră” a conchis șeful statului.