Dodon anunță 4 condiții pentru „sistemul mixt” // - Dacă nu vor fi acceptate, nu vom vota proiectul!

Igor Dodon anunţă în ce cazuri nu ar susține modificarea sistemului electoral. În cadrul emisiunii „Accentul personal” de la postul de televiziune AccentTV de ieri, șeful statului a menționat patru condiții importante în proiectul de modificare a sistemului electoral, fără de care consideră că această inițiativă nu poate fi susținută: păstrarea pragului de reprezentare; un singur tur de scrutin pentru circumscripțiile uninominale; cota de reprezentare în Legislativ pentru regiunea transnistreană și deschiderea secțiilor de votare suplimentare peste hotare.
„Sunt convins că vor susține acest proiect colegii mei din Partidul Socialiștilor, și eu îl voi susține în calitate de președinte, dacă, în mod obligatoriu, se vor regăsi patru condiții:
1) Suntem categoric împotriva micșorării pragului de reprezentare pentru partidele politice. 6% trebuie să fie păstrate. În anul 2014 noi am modificat legislația, majorând pragul de la 4% la 6% și, consider, că acum nu este corect să micșorăm la 2% pentru ca toate partidele mici să ajungă în Parlament;
2) Doar un singur tur de scrutin. Mai exact, viitorul deputat este ales în urma unui singur tur. Acea persoană care a obținut cel mai bun rezultat, nu neapărat majoritatea voturilor, el este ales deputat. Această practică se întâlnește în foarte multe țări;
3) Asigurarea fotoliilor de deputat pentru Transnistria în Parlament. Nu doar mandate care sunt planificate, însă rămân neocupate din cauza nesoluționării problemei transnistrene;
4) Deschiderea secțiilor de votare suplimentare în afara hotarelor. Să oferim posibilitatea diasporei și cetățenilor care lucrează în străinătate mai activ să participe la alegeri. Ne interesează în primul rând Federația Rusă unde avem câteva sute de mii de cetățeni.
Vorbim despre aceste patru condiții. Dacă ele se regăsesc în proiect, noi vom vota în lectura II, dar dacă măcar unul dintre ele nu se va regăsi - noi nu vom vota acest proiect”, a anunțat el.
Igor Dodon a adăugat că alte momente importante ar viza asigurarea unei cote în Parlament pentru Găgăuzia și alte minorități naționale, precum Taraclia.
Totodată, șeful statului a anunțat că pentru anul viitor va fi elaborat un nou proiect al Constituției, luând în considerație procesul de reintegrare a statului. Întrebat de moderatorii emisiunii despre inițiativa de creare a republicii prezidențiale, șeful statului a anunțat că acest lucru va fi posibil după alegerile parlamentare din 2018.
----Amintim că acum o lună în cadrul discuțiilor cu experții Comisiei de la Veneția șeful statului a atras atenția asupra împuternicirilor limitate a președintelui. Igor Dodon s-a referit atunci și la necesitatea modificării sistemului politic prin trecerea la o republică prezidențială: „Sunt convins că, atunci când vom pune problema cu privire la crearea unei republici prezidențiale, majoritatea va susține. R. Moldova are nevoie de o forță prezidențială dură, ca să nu mai avem această dezordine și anarhie. Vom reveni la acest subiect, dacă nu acum, la următoarele alegeri”.