Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (APSD) încurajează guvernarea de la Chișinău și Partidul Democrat să continue procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Liderii social-democraților europeni au apreciat reformele inițiate de Partidul Democrat, criticând totodată modul în care unii politicieni din Republica Moldova prezintă europarlamentarilor starea lucrurilor din țară. Acest fapt a fost discutat în cadrul întrevederii de azi a președintelui PDM, Vlad Plahotniuc cu reprezentanții APSD la Bruxelles.

Este important să fim informați direct de către voi despre ceea ce se întâmplă în Moldova, deoarece unii așa-ziși prieteni de-ai voștri prezintă aici informații care nu corespund realității. Noi înțelegem supărarea lor că nu sunt la guvernare”, a spus liderul grupului APSD, Gianni Pittela.

Vlad Plahotniuc a dat asigurări că guvernarea de la Chișinău și-a asumat reforme importante, care deja dau rezultate.

Guvernul R. Moldovei are toată susținerea Partidului Democrat și a Coaliției majoritare în realizarea reformelor. Ne-am asumat cele mai dure reforme din 2009, iar faptul că schimbările spre bine deja dau roade a fost remarcat și de Fondul Monetar Internațional, și de Uniunea Europeană. Aceasta demonstrează că guvernarea își respectă angajamentele față de cetățeni și față de partenerii externi”, a declarat Vlad Plahotniuc. Liderul democraților a adăugat că partenerii de dialog au remarcat aceste reforme și au încurajat Partidul Democrat să continue.

Un alt subiect discutat la Bruxelles a fost modificarea sistemului electoral ca parte a procesului de reformare a clasei politice. Vicepreședintele grupului APSD, Knut Fleckenstein, a recomandat ca Parlamentul de la Chișinău să continue dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Credem că ați reacționat calm și cu înțelegere la avizul Comisiei de la Veneția. Îndemnăm să începeți în curând noi consultări pe acest subiect”, a spus Knut Fleckenstein.

Noi vom continua dezbaterile și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția când vom vota în a doua lectură proiectul de trecere la sistemul electoral mixt”, a punctat Plahotniuc.

La final, liderii social-democraților europeni și-au manifestat susținerea pentru inițiativa de modificare a sistemului electoral în Republica Moldova. 

Președintele PDM le-a prezentat partenerilor europeni și proiectul privind interzicerea propagandei rusești, evidențiind faptul că aceasta „este o măsură vitală pentru securizarea spațiului informațional al R. Moldovei”. Inițiativa a fost privită cu deschidere din partea liderilor politici din Parlamentul European, care au precizat că Uniunea Europeană nu dorește ca R. Moldova să se certe cu Rusia, dar încurajează Chișinăul să-și apere propriile interese. La final, s-a decis ca pe parcursul lunii iulie să fie organizat în Parlamentul European o dezbatere pe tema privind dezinformarea și propaganda, pornind de la proiectul de lege propus de Partidul Democrat.