Preşedintele nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii, a efectuat vineri, 16 iunie, o vizită de lucru în Marea Britanie, la Ministerul Afacerilor Externe de la Londra. Delegaţia condusă de Krasnoselskii a avut o întrevedere cu Directorul suplimentar al Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii pentru Europa de Est și Asia Centrală, Nicola Pollitt.

Din delegaţia Transnistriei a făcut parte Vadim Krasnoselskii, prim-ministrul nerecunoscut al regiunii, Alexandr Martânov şi aşa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev.

În cadrul discuţiilor au fost abordate mai multe probleme legate de relaţiile bilaterale dintre Transnistria şi Marea Britanie. În acest context, a avut loc un schimb de opinii vizavi de realizarea pe teritoriul Transnistriei a unor proiecte socio-umanitare, inclusiv implementate pe linia Ambasadei Marii Britanii.

O atenţie deosebită s-a acordat situaţiei regionale din jurul Transnistriei, în contextul relaţiilor actuale dintre regiunea transnistreană şi vecini (Ucraina şi Moldova). Krasnoselskii le-a vorbit oficialilor englezi în detalii despre situaţia actuală în procesul de negocieri dintre Transnistria şi Republica Moldova, punând accentul pe problemele mai acute, existente între părţi.

La rândul lui, diplomaţii britanici şi-au exprimat sprijinul faţă de poziţia lui Krasnoselskii, în ceea ce priveşte necesitatea soluţionării problemelor acumulate între R. Moldova şi Transnistria, doar la masa de negocieri. De asemenea, aceştia s-au expus pentru reluarea negocierilor în formatul „5+2”, se arată într-un comunicat de presă al „Preşedinţiei” de la Tiraspol, citat de Adevărul.

Pe finalul întrevederii, părţile au subliniat că a avut loc un dialog constructiv şi au pledat pentru continuarea acestuia.

Contactat de NewsMaker.md, ministrul Reintegrării, Gheorghe Bălan, a refuzat să comenteze vizita lui Vadim Krasnoselskii la Londra.

sursa: Adevărul