Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că legislatorii vor vota modificările la noul cod electoral și vor implementa recomandările tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția pentru a asigura partenerii din Occident că Republica Moldova își continuă foaia de parcurs. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru aprobarea modificărilor la noul sistem electoral, este nevoie de un consens larg, 100%, a declarat Președintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Vom acționa așa cum am promis cetățenilor. Evident că vom respecta recomandările Comisiei de la Veneția pentru ca ne-am asumat aceste angajamente. Însă pentru noi contează să ne ținem de promisiunile electorale” a punctat șeful legislativului.

Președintele Parlamentului, a mai menționat că experții Comisiei de la Veneția abordează critic orice proiect de lege care le vine la expertiză.

„Comisia de la Veneția nu dă aviz pozitiv sau negativ, ei vin doar cu recomandări. Am asigurat experții, că vom lua în calcul toate recomandările propuse și le vom analiza minuțios. Recomandările vor fi incluse în proiect. Proiectul de lege va fi votat. Va fi schimbat sistemul electoral, iar legea va fi expediată Comisiei de la Veneția pentru evaluare. Am agreat procedura ieri, astfel încât să fie și Uniunea Europeană sigură că Republica Moldova a îndeplinit recomandările Comisiei.

Sistemul electoral din 1994 a eșuat. Corupția, crize politice, lucrul ineficient în coaliție, iată ce ne dă actualul sistem electoral. Principalul motiv al modificării sistemului electoral este schimbarea fundamentală a clasei politice”, a menționat Andrian Candu.

------------

„Anul trecut, cetățenii au primit un drept suplimentar de a vota direct Președintele Republicii Moldova, acum vrem să acordăm oamenilor dreptul să-și voteze deputatul”, a subliniat Președintele Parlamentului.

Amintim că ieri Andrian Candu a declarat că experții Comisiei de la Veneția și-a făcut publice recomandările privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat pentru Deschide.MD că în textul final nu se menționează nicăieri despre inoportunitatea modificării sistemului electoral, ci doar necesitatea asigurării unui consens larg. Or zilele acestea - atât în presă, cât și la Bruxelles - s-a discutat pe marginea unei știri Reuters potrivit căreia experții din Comisie ar considera inoportună modificarea sistemului electoral în Republica Moldova.