Premierul Pavel Filip recunoaşte că Guvernul şi-a asumat responsabilitatea privind returnarea datoriilor către Banca Naţională pentru a debloca finanţarea externă. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct" de la postul public de televiziune „Moldova 1"

„Pachetul de legi pentru care ne-am asumat răspunderea, reprezintă o precondiţie impusă de către FMI. Noi am fost puşi în situaţia de a le adopta în regim de urgenţă, pentru a debloca finanţarea externă. Chiar şi acel credit de 60 de milioane de euro, acordat de către Guvernul României, ne-a fost dat după ce am promis că vom face totul pentru semnarea Acordului cu FMI. Finanţarea externă pe care o vom primi în urma semnării documentului va fi de peste trei miliarde de lei", a precizat Filip, transmite IPN.

Şeful cabinetului de miniştri a declarat că este conştient că în urma asumării răspunderii pentru acest pachet de legi, care sunt destul de dure, se va diminua popularitatea Guvernului. „Noi nu lucrăm pentru popularitate, ci pentru binele ţării. Uneori suntem puşi în situaţia de a alege răul cel mai mic. Aşa am procedat şi de această dată", a declarat premierul.

Pavel Filip a mai precizat că returnarea datoriei către BNM este interpretată greşit, în special de către opoziţie, şi nimeni nu-i obligă pe cetăţeni să scoată banii din propriul buzunar.