Deputatul Valeriu Ghilețchi a publicat câteva concluzii pe marginea deciziei de astăzi a Comisiei de la Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Deputatul atrage atenția asupra unei reformulări făcute de către Comisia de la Veneția și care schimbă în mod principial atitudinea față de proiectul propriu-zis.

În proiectul raportului prezentat de Comisia de la Veneția și făcut public de către Reuters, se vorbește că în lipsa unui consens larg în societate nu este potrivită introducerea sistemului mixt, acum însă, termenul folosit e „nu este recomandabil”.  

 „Comisia a menționat că în lipsa unui consens larg în societate nu este recomandabil să fie introdus sistemul mixt. Spre deosebire de proiectul raportului care spunea că „nu este potrivit” (în engleză “it is not appropriate”), acum termenul folosit este „nu este recomandabil” (“it is not advisable”)”, se arată într-o postare a deputatului moldovean.

Anterior, deputatul Valeriu Ghilețchi s-a arătat aproape convins că experții Comisiei de la Veneția își vor reformula recomandările în privința sistemului electoral mixt pe care vrea să-l adopte Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute pentru Deschide.MD după ce delegația moldovenească în frunte cu Președintele Parlamentului, Andrian Candu a avut o discuție preliminară cu conducerea Comisiei, cu experții și cu reprezentanții OSCE.

Valeriu Ghilețchi spune că varianta inițială a recomandărilor - cea la care a făcut referire și agenția Reuters - conține două capitole mai „pretențioase”, unul dintre care se referă la oportunitatea politică a modificării sistemului electoral.