Comisia de la Veneția, în cadrul ședinței plenare din 16 iunie, a adoptat „opinii critice" privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova și proiectul de extindere a prerogativelor prezidențiale. Constatările experților se conțin într-un aviz comun adoptat împreună cu Oficiul pentru Instituții Democratice şi Drepturile Omului al OSCE (OSCE/ODIHR), potrivit unui comunicat de presă.

În urma consultărilor publice extinse, concluzia comună a fost că reforma propusă nu poate fi considerată ca una care a întrunit un consens larg. Aceasta ridică „îngrijorări semnificative", inclusiv riscul ca parlamentarii aleșii să fie influențați de interesele mediului de afaceri, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

La fel, potrivit opiniei comune, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripțiile electorale este bazată pe un criteriu vag care expune riscului influenței politice sub aspectul activității CEC-ului".

Alte îngrijorări se referă la insuficiența criteriilor amănunțite și comprehensive legate de stabilirea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană și pentru cetățenii din diaspora. De asemenea, modificările propuse nu contribuie la îmbunătățirea reprezentării femeilor și minorităților în Parlament, deopotrivă cu lipsa măsurilor speciale pentru a compensa acest lucru", se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește proiectul de modificare a Art. 85 al Constituției, care i-ar oferi șefului statului mai multe împuterniciri în vederea dizolvării Parlamentului, Comisia de la Veneția a constatat că această modificare ar crea riscul unei „prerogative executive excesive", în care președintele să utilizeze dizolvarea ca pe un instrument de „politică partizană". La fel, proiectul creează riscul unor conflicte instituționale, potrivit experților.

Opinia completa a comisiei va fi publicată pe 19 iunie.