La adresa Delegației Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control au venit plângeri din partea persoanelor care locuiesc în sectorul central al Zonei de Securitate și care nu sunt lăsați să traverseze liber pretinsa graniță moldo-transnistreană. Este vorba în special despre pretinsul post vamal la intersecția căilor Dubăsari – Doroțcaia – Grigoriopol.

Delegația moldovenească în cadrul CUC a emis o adresare către celelalte delegații în care a cerut să fie stopate acțiunile discriminatorii.

În ultimele două săptămâni, forțele de ordine, aparținând acestui pretins post, nu-i permit să traverseze liber cetățencei Republicii Moldova, Eleonora Cercavschi, care este și directoarea Liceului din Grigoriopol, „Ștefan cel Mare”. Liceul a fost strămutat în satul Doroțcaia, raionul Dubăsari. Forțe de ordine justifică măsurile discriminatorii prin faptul că Eleonora Cercavschi nu deține cetățenie transnistreană. Acest fapt, crede delegația moldovenească în cadrul CUC, este cel puțin absurd deoarece Eleonora Cercavschi locuiește în orașul Grigoriopol de mai bine de 30 de ani.

Contactată de Deschide.MD, Eleonora Cercavschi a confirmat faptul comportamentului discriminatoriu la care este supusă de către așa-numitele forțe de ordine transnistrene. Prima dată când a avut loc incidentul, pe 9 iunie curent, reprezentanții pretinsului post de trecere au invocat un nou regulament. Rugați să-i prezinte noul regulament, Cernavschi a fost direcționată să acceseze site-ul „serviciului vamal”. Incidentul a putut fi aplanat după ce Eleonora a sunat la Biroul de Reintegrare. Cu toate acestea, autoritatea „vamală” nu a încetat acțiunile discriminatorii. Pentru a fi lăsată să intre fără probleme, Eleonora Cercavschi trebuie să meargă în autobuzul școlar, pe care „forțele de ordine transnistrene” nu-l ating.   

Eleonora Cercavschi este lăsată să traverseze postul atunci când merge în satul Doroțcaia, care se află sub jurisdicția autorităților constituționale, însă nu i se permite să se întoarcă în Grigoriopol. Mai mult, Cernavschi a fost preîntâmpinată că în cazul în care ea va continua să încalce regimul de ședere pe teritoriul transnistrean, va fi supusă unor sancțiuni din partea pretinselor autorități.


sssssssssssss Delegația Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control își exprimă profunda indignare cu privire la comportamentul provocator al așa-numitelor forțe de ordine ale regiunii transnistrene și condamnă acțiunile administrației de la Tiraspol de creare a unei pretinse granițe în zona de responsabilitate a Forțelor de Pacificare Comune și consideră ca fiind inoportună și discriminatorie încercarea de a separa locuitorii în „ai noștri și ai lor”. „Declarăm în mod categoric că aceste acțiuni ilegale de tip restrictiv față de cetățeni sunt absurde și nefondate, încalcă grosolan articolul 5 a Convenției cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova din 1992 și a deciziei Comisiei din 13 ianuarie 2017 cu privire la libera circulație în Zona de Securitate”, se arată în declarația celor de la CUC.

Delegația moldovenească face apel către toate părțile-garant din cadrul CUC ca să stopeze această practică neconstructivă.