Angajații Serviciului de Securitate (SBU) al Ucrainei au depistat în regiunea Odesa crearea unei rețele de agenți ai serviciilor secrete ruse unde erau atrași și angajați ai organelor de drept din Ucraina. Liderul rețelei s-a dovedit a fi un cetățean al Republicii Moldova.

„Serviciile ruse i-au comandat organizarea rețelei unui funcționar din cadrul Ministerului de Apărare al nerecunoscutei republici nistrene moldovenești. Tiraspoleanul, deținea cetățenie dublă – rusă și moldovenească. Din 1995 acesta lucrează pentru serviciile secrete ale Federației Ruse și ale Tiraspolului” – transmite Serviciul de Securitate al statului vecin.

Angajații Serviciului de Securitate au înregistrat convorbirile agentului rus cu oamenii legii din Ucraina, care s-au demonstrat a fi de partea agresorului. În acest timp spionul Rusiei înregistra discuțiile sale cu ucrainenii pe niște dispozitive speciale, ca mai târziu să folosească înregistrările în scop de șantaj.

Agentul serviciilor secrete, a fost reținut de către ofițerii ucraineni în timp ce încerca să se întoarcă în Transnistria.

„Fiind percheziționat de către ofițerii SBU, acestuia i s-au găsit echipamente speciale cusute în haine”- se mai arată în comunicatul emis de către SBU.

În video publicat de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, spionul își recunoaște apartenența la serviciile secrete rusești.

Acum, ofițerii SBU investighează dacă agentul rus ar mai avea complici în desfășurarea activității de spionaj.