Jurnaliștii de la compania transnistreană „de stat” PGTRK au expediat președintelui rus o întrebare în speranța ca aceasta să fie inclusă în emisiunea „linia directă” pe care Putin a avut-o la 15 iunie curent. Întrebarea însă nu fost selectată nici de moderatori, nici de Vladimir Putin, care, la sfârșitul transmisiunii în direct, a răspuns la câteva întrebări la propria alegere.

În total, Putin a răspuns la 68 de întrebări referitoare la politica internă și externă, economie, probleme sociale, etc. Din cele patru ore cât a ținut emisiunea, timp de 35 de minute Vladimir Putin a răspuns la întrebările despre politica externă scrie Novosti PMR. 

Iată întrebarea jurnaliștilor transnistreni:   

„Bună ziua Vladimir Vladimirovici! Transnistria se află de mai mulți ani în condițiile unei blocade, iar aceasta se intensifică pe timp ce trece. Acum și Ucraina încearcă să blocheze granițele noastre. Intențiile Kievului au fost confirmate recent de către diplomatul ucrainean Ivan Hnatișin, care a declarat că granița cu Transnistria va fi închisă cu siguranță. Oamenii din Transnistria niciodată nu s-au separat de Rusia, iar în această situație alarmantă am vrea să știm cum Rusia își va sprijini compatrioții?”.   

Putin nu a răspuns la această întrebare. Președintele rus însă a oferit un comentariu la întrebarea adresată de un kievean care s-a plâns că mass-media rusească îi bagă pe toți ucrainenii în aceeași oală, deși sunt și ucraineni care respectă „memoria buneilor” și care merg la acțiunea  „regimentul nemuritor”.  

Ambasadorul ucrainean, Ivan Hnatișin, a declarat în cadrul unei conferințe dedicate aniversării a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-ucrainene că Kievul caută să închidă hotarul cu Transnistria, astfel încât relațiile comerciale ale regiunii secesioniste să fie reglementate de Chișinău.

ssssssssssssss „La frontieră va fi pus lacăt. Neîndoielnic. Am informat despre acest lucru autoritățile din Transnistria, și în cadrul întâlnirilor, și la telefon. Am spus că vom închide granița. Iată, serviciile fitosanitare au introdus restricții, astfel încât importul transnistrean să fie înregistrat la Chișinău. Timp de două zile problema a fost rezolvată. Eu le-am spus: voi lucrați în problema exporturilor cu Chișinăul, sunteți în baza de date de la Chișinău. Puneți ștampile moldovenești: Transnistria nu există în UE. Ei au găsit compromis, unde și cum să pună ștampilele. Noi nu ne implicăm”.