Conducerea Partidului „Șor” anunță că mai mulți deputați din cadrul Parlamentului European sunt interesați de situația legată de „arestul și persecuțiile” în privința primarului de Orhei, Ilan Șor. În cadrul unei conferințe de presă organizată azi, reprezentanții formațiunii au menționat că printre cei care s-au arătat interesați de cazul lui Ilan Șor se numără membrii grupului „Europa Națiunilor și a Libertății”, condus de Marine Le Pen – Jean-Luc Shaffhauser și Lorenzo Fontana, dar și deputații Grupului Partidului Popular European, Elizabetta Gardini și Alberto Cirio.

Potrivit conducerii Partidului „Șor”, deputații sus-menționați ar fi dat asigurări că vor monitoriza în detaliu și vor prelua la control problema încălcării drepturilor și limitării libertății primarului de Orhei.

Deputaţii europeni ar fi declarat că intenţionează să viziteze în viitorul apropiat Republica Moldova pentru a se familiariza cu situația lui Ilan ŞOR și, totodată, vor insista să aibă o întrevedere personală cu Primarul de Orhei.

Ținem să precizăm că pe data de 22 iunie expiră un an de când primarul de Orhei, Ilan Shor se află în arest la domiciliu. Prin urmare mandatul acestuia nu va mai putea fi prelungit. În schimb procurorul care gestionează dosarul lui Shor, Andrei Băieșu, speră că până săptămâna viitoare primarul de Orhei va fi condamnat în dosarul în care este vizat. Shor este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, acțiuni comise în perioada când a deținut funcția de președinte al Băncii de Economii din Moldova.

Totodată, vom aminti că săptămâna trecută Partidul ȘOR a primit o scrisoare din partea eurodeputatului Lorenzo Fontana (Grupul Europa Națiunilor și a Libertății) în care se atrage atenția asupra faptului, că arestarea și limitarea libertății aduc prejudicii nu doar lui Ilan Shor – primarul orașului Orhei, dar și locuitorilor orașului Orhei care sunt lipsiți de posibilitatea contactului direct cu primarul lor.

--- În replică, șeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, și-a exprimat îngrijorarea faţă de ingerinţa unor oficiali europeni în actul justiţiei înfăptuit de instituţiile abilitate din Republica Moldova. Viorel Morari consideră că mesajul lui Fontana are scopul de a face presiune pe anchetă. Mai grav decât atât, o astfel de scrisoare creează un precedent periculos pentru alte dosare în care figurează bănuiţi aflaţi sub protecţia anumitor "umbrele politice".

"Dacă ne-am conduce după logica domnului europarlamentar nu ar trebui să reţinem niciun primar sau alt funcţionar ales de oameni pentru că le îngrădim dreptul de a avea contact cu alesul lor. Este îngrijorătoare ingerinţa unor oficiali din afara ţării în actul de justiţiei din Republica Moldova, dar avem deplina încredere în instanţele naţionale şi în faptul acestea nu se vor lasa influenţate de aceste presiuni insidioase. Indiferent de „recomandările" europarlamentarului, sperăm că magistraţii vor judeca după lege şi după propria conştiinţă şi nu după convingerile politice ale unor oficiali care îşi pun funcţia în faţă pentru a se face auziţi în alte state", a declarat Viorel Morari pentru Deschide.MD.

Şeful Procuraturii Anticorupţie a făcut apel atât în adresa oficialilor moldoveni, cât şi în adresa celor din afară să se abţină de la exprimarea unor opinii pe marginea unor anchete în desfăşurare. Totodată, Morari a ţinut să le reamintească acestora că atât procurorii cât şi judecătorii sunt pasibili de pedeapsă în cazul abaterilor de la lege în procesul de instrumentare sau examinare a unui dosar penal.

La fel vom aminti că anterior și Grigore Petrenco își căuta dreptate pentru dosarul său penal, printre rândurile diferitor oficiali europeni din cadrul APCE.