Federația Rusă realizează un audit al bugetului și economiei transnistrene care ar urma să stabilească suma datoriilor transnistrene față de Republica Moldova. Potrivit liderului de la Tiraspol, auditul va fi încheiat la 1 iulie 2017, iar rezultatul acesta va releva cum au fost cheltuiți banii Rusiei în Transnistria, a declarat Vadim Krasnoselski pentru Nezavisimaia Gazeta.

„Reprezentanți ai Guvernului din Federația Rusă vor termina în curând auditul bugetului transnistrean, iar după aceasta va fi clar cine și cui îi este dator”, a declarat liderul de la Tiraspol, reacționând astfel la cuvintele președintelui Dodon despre datoria Transnistriei față de Gazprom și că diferendul este convenabil „prințișorilor de pe malul stâng al Nistrului”.

Krasnoselski a declarat că tot ce se referă la gaze naturale este coordonat cu Rusia și l-a sfătuit pe Dodon să nu se implice în relația dintre Tiraspol și Moscova. Liderul separatist a învinuit Chișinăul de blocarea discuțiilor privind soluționarea conflictului transnistrean, scrie NG. 

Potrivit liderului de la Tiraspol, specialiștii ruși desfășoară un audit al bugetului transnistrean și a economiei din raionale estice ale Republicii Moldova. „Auditul urmează să fie încheiat la 1 iulie 2017. Atunci vom putea vorbi cine, cât și cui îi este dator, dar și unde au mers banii rusești. Președintele R. Moldova a declarat că acești bani sunt furați. Îl rog să ne ofere informații cu privire la acest fapt! Voi fi numai pentru. În ceea ce privește datoria transnistriei față de Gazprom, vă spun că nu suntem datori cu nimic: achitările merg și toate sunt coordonate cu Rusia. I-aș recomanda lui Igor Nikolaevici să nu se implice în relația transnistriei cu Rusia, dar să se ocupe de reglementarea conflictului transnistrean”, a declarat Krasnoselski.

sssssssssssssssssss Președintele Dodon a declarat recent că diferendul transnistrean nu este reglementat până în prezent, deoarece perpetuarea acestuia este convenabilă „unor prințișori” de pe malul stâng al Nistrului, care se comportă ca niște feodali ce se îmbogățesc pe seama populației.

„Locuitorii din transnistria trebuie să știe, în mod clar, că multe dintre probleme nu se rezolvă nu din cauza că Chișinăul nu vrea acest lucru, ci din cauza că unii politicieni și oameni de afaceri transnistreni își câștigă existența pe seama conflictui. Ei câștigă bani. Populația achită factura la gaze. Însă acești bani merg undeva. Datoria față de Gazprom este de 7-8 miliarde de dolari”, a declarat președintele Igor Dodon. El a mai subliniat că acest lucru se întâmplă deja de 25 de ani, însă „această practică urmează să fie eradicată, iar acest feudalism local va sfârși”.