Fostul președinte al Curții Constituționale (CCM), Alexandru Tănase, a fost numit în calitate de reprezentant permanent al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția. Durata mandatului este de patru ani, și a început la data de 12 mai 2017.

Astfel, Alexandru Tănase l-a substituit în această funcție pe viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, care a devenit reprezentant supleant.

Potrivit Statutului Comisie de la Veneția, din comisie fac parte experți independenți de renume internațional ca urmare a experienței lor în cadrul instituțiilor democratice sau a contribuției lor la dezvoltarea dreptului și a științelor politice.

Experții, membri ai comisiei, sunt desemnați câte unul din fiecare țară de către statele membre ale Consiliului Europei, membre ale acordului parțial. Ei rămân în funcție pentru o durată de 4 ani. Mandatul lor poate fi reînnoit. Președintele Adunării Parlamentare și președintele Consiliului regional al regiunii Veneția sau reprezentantul lor pot asista la lucrările comisiei.

Nicolae Eșanu a deținut funcția de membru al Comisiei de la Veneţia, al Biroului Permanent şi al Consiliului Ştiinţific din martie 2005.