Unele acte care au scandalizat recent opinia publică au fost fabricate ilegal de către escrocul Anatolie Tripăduș, anunțat în căutare internațională. Cel puțin, 12 dintre documentele intitulate Offshoreplaha, care au apărut în ultimele zile în presă ar putea fi false, scrie jurnalistul de investigaţie de la TIMPUL, Pavel Păduraru.

Varianta respectivă vine de la omul de afaceri Constantin Filimon, care a avut mai multe litigii cu Tripăduş. Şi el ar putea să aibă dreptate, pentru că dosarele menționate în scandaloasa listă: Tenadria, Lisnic, Utan-Rat, Recar l-au vizat în mod direct pe Anatolie Tripăduș și s-au încheiat cu decizii defavorabile pentru el și interpușii săi. Dar și pentru că alte acte care se referă la Filimon sunt cu siguranță falsificate de escrocul din Bălți, după cum arată investigațiile mai vechi ale ziarului Timpul. 

Astfel, e aproape imposibil ca Plahotniuc să fi plătit bani grei judecătorilor și procurorilor pentru a-l pune la respect pe un infractor condamnat în 15 dosare penale de dobândire ilicită a bunurilor altei persoane în proporții deosebit de mari, spălare de bani, abuz în serviciu, confecționarea ștampilelor false, samavolnicie, confecționarea și folosirea documentelor oficiale false, organizarea și dirijarea neexecutării hotărârilor instanței de judecată, determinarea altor persoane la prezentarea mărturiilor false și falsificarea probelor în proces.Pare a fi evident faptul că, dacă Plahotniuc, care controlează și justiția, și procuratura, ar fi avut acest interes, el ar fi putut să dea doar niște indicații în acest sens, fără să-și cheltuiască banii.

Jurnalistul menţionează că Tripăduș se declară că ar fi condamnat politic, deși probele din dosarele sale arată contrariul. El a fost protejat de persoane sus-puse din toate guvernările. Investigațiile Timpul au demonstrat că, pe vremea comuniștilor, acesta a fost sprijinit în acțiunile sale ilegale inclusiv de către vicepremierul Vasile Iovv și de actualul prezidențiabil Igor Dodon, iar după schimbarea puterii Tripăduș se lăuda că ar fi prieten cu Plahotniuc și Lupu. Cei doi, însă, infirmă că ar avea vreo legătură cu fugarul.

Continuarea investigaţiei AICI.

Amintim că Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a făcut un demers la Procuratura Generală, prin care cere verificarea autenticităţii listei funcţionarilor "premiaţi" de Vlad Plahotniuc. Dacă documentul se va dovedi a fi unul fals, atunci PG urmează să-l examineze prin prisma prevederilor penale, legate de calomnie şi defăimare.