Progresele semnificative înregistrate de R. Moldova în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene au fost discutate de ministrul de Externe, Nicu Popescu, cu Directorul General al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, Gert Jan Koopman, în cadrul vizitei sale la Bruxelles, care a avut loc înaintea transmiterii, până la data de 21 iunie, a informațiilor actualizate pentru Raportul Comisiei Europene privind politica de extindere. 

Tot la Bruxelles, oficialul moldovean s-a întâlnit cu secretarul general al Comsiei Europene, Ilze Juhansone, secretarul general al Consiliului UE, Therese Blanchet, precum și cu șeful cabinetului Președintelui Comisiei Europene, Bjorn Seibert. 

”Am mulțumit oficialilor europeni pentru pachetul de asistență anunțat de către Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul întrevederii sale cu Președinta Maia Sandu. Acest pachet include liberalizarea treptată a tarifelor de roaming, suport pentru fortificarea rezilienței țării noastre, inclusiv prin lansarea noii Misiuni de Parteneriat a Uniunii Europene în prezența Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell” a spus ministrul Nicu Popescu.

În discuțiile cu oficialii europeni, ministrul Nicu Popescu a constatat că, deși mai sunt acțiuni care trebuie realizate, R. Moldova are un grad înalt de avansare în implementarea tuturor celor nouă recomandări ale Comisiei Europene.

”La finalul vizitei, am participat la un eveniment public organizat de Centrul pentru Politici Europene în care am vorbit despre importanța impulsionării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în contextul în care țara noastră înregistrează progrese semnificative în implementarea celor nouă recomandări. Acest lucru l-am menționat și mai multor șefi de misiuni diplomatice din Bruxelles, cu care am avut o discuție productivă despre Republica Moldova” a  conchis oficialul moldovean.